Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herec a komik Michal Slivka zomrel náhle pred piatimi rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Michal Slivka sa narodil 30. júla 1929 v Banskej Bystrici. Bol dlhoročným partnerom herečky Maji Velšicovej na javisku i v živote.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Od náhleho úmrtia herca a komika Michala Slivku uplynie v pondelok 15. októbra päť rokov.

Michal Slivka sa narodil 30. júla 1929 v Banskej Bystrici. Bol dlhoročným partnerom herečky Maji Velšicovej na javisku i v živote.

Umeleckú kariéru naštartoval v ochotníckom súbore v Rimavskej Sobote. Na profesionálnu dráhu herca nastúpil v roku 1949 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, kde stvárnil mnohé z postáv svetovej klasiky, napríklad Figara vo Figarovej svadbe, rytiera de Grieux v Manon Lescot a iné.

V roku 1958 odišiel do Bratislavy, kde sa stal zakladajúcim členom bratislavského Tatra kabaretu. V ňom vytvoril mnoho komických postáv. Umelcom v slobodnom povolaní sa stal v roku 1965. Pokračoval v línii estrádnych pódiových vystúpení. Na slovenských javiskách stál až do posledného okamihu svojho života. Zomrel 15. októbra 2007 v Bratislave. Dožil sa 78 rokov.

Vystupoval napríklad v televíznej inscenácii komédie Proces o oslí tieň, odohrávajúcej sa v starovekej Abdere. Groteskný a ironický dej komédie sa točí okolo nezmyselnej zápletky, sporu osliara so zubárom.

Herec zostal v povedomí divákov aj ako predstaviteľ mnohých rozhlasových, televíznych aj filmových postáv. Vystupoval v mnohých kabaretných skečoch, bol nielen ich hlavným protagonistom, ale aj autorom či spoluautorom.