Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Herec a spevák Jozef Benedik oslávi 70. narodeniny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Tých pekných javiskových postáv bolo skutočne neúrekom. Ťažko sa vyberá tá, ktorá ma najviac potešila, či oslovila, povedal pre médiá umelec.

Bratislava 6. júna (TASR) - Známy herec a spevák Jozef Benedik, dlhoročný sólista spevohry Divadla Nová scéna, oslávi 6. júna 70. narodeniny. Charizmatický zjav, krásny zvučný tenor aj plastický herecký výraz ho predurčili na množstvo titulných postáv v operetnom aj muzikálovom žánri. Vydal viacero albumov operetných melódií aj populárnych piesní.

Bratislavský rodák so spievaním začal už v Detskom speváckom zbore Československého rozhlasu. Vyštudoval operný spev na Vysokej škole múzických umení. Od roku 1975 až do roku 2002 účinkoval ako sólista operety bratislavskej Novej scény, kde vytvoril desiatky sólových postáv v operetách, hudobných komédiách a muzikáloch. Hral Cyrana v prvom pôvodnom slovenskom muzikáli Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru na Novej scéne 8. októbra 1977. Ako hosť sa na javisko Novej scény vrátil v roku 2017 v operete Veselá vdova, kde stvárnil veľvyslanca Zetu.

V roku 2000 vydal album Benedik spieva Dusíka, v roku 2003 vyšiel album Amore mia, Bambina mia s talianskymi hitmi, v roku 2009 album Innamorati opäť s talianskymi piesňami. V marci 2018 vydal nový album Viac ako môžeš s nestarnúcimi piesňami Gejzu Dusíka a talianskych skladateľov.

„Tých pekných javiskových postáv bolo skutočne neúrekom. Ťažko sa vyberá tá, ktorá ma najviac potešila, či oslovila. Preto spomeniem ozaj len tak narýchlo: Zobar (Cigáni idú do neba), Mustafa Bey (Ples v hoteli Savoy), Knieža Urbino (Noc v Benátkach), Barinkay (Cigánsky barón), Albín – Zaza (Klietka bláznov), Petruccio (Pobozkaj ma Katarína), Cyrano (Cyrano z predmestia), Ján (Evanjelium o Márii), Danilo (Veselá vdova), Profesor Higgins (My fair lady), Edwin (Čardášová princezná) alebo aj Orfeus (Orfeus v podsvetí),“ povedal pre médiá umelec.

V populárnej hudbe sa venoval hlavne talianskemu repertoáru. „Už ako dorastenec som rád počúval talianske pesničky, volali sme ich 'sanremovky' podľa hudobného festivalu v San Reme. Po polročnej stáži v Taliansku som sa natoľko zblížil s talianskym jazykom, že som si dovolil po rokoch naspievať talianske hity 70. a 80. rokov. Jednoducho, tie piesne sa mi stále páčia a platinová platňa, ktorú som za CD Amore mio, bambina mia dostal, je dôkazom toho, že sa páčia aj poslucháčom,“ dodal Benedik.