Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herec Ady Hajdu oslavuje 50 rokov

VLADIMÍR (Ady) HAJDU. Foto: TASR/Milan Kapusta

Herec sa predstavil televíznym divákom v množstve filmov a seriálov.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Čerstvým päťdesiatnikom sa dnes 5. augusta stal slovenský herec Vladimír Hajdu, prezývaný Ady Hajdu.

Vladimír Hajdu sa etabloval v hereckom súbore ako mnohotvárny herec s výrazným zmyslom pre absurditu, groteskným smiechom a sarkastickým ozvláštnením všednosti. Je hercom výraznej individuality.

Narodil sa 5. augusta 1963 v Bratislave. V roku 1987 absolvoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Do povedomia divákov sa dostal ešte ako poslucháč VŠMU. Upozornil na seba hravou spontánnosťou a nespútaným nápaditým zmyslom pre humor. V rokoch 1987-1990 bol hercom Divadla pre deti a mládež v Trnave a od roku 1990 členom divadla Astorka - Korzo 90.

Spolu s hercom Romanom Luknárom absolvoval polročnú stáž v španielskom Madride na Kráľovskej akadémii dramatických umení. Bol jedným z trojice absolventov VŠMU (Hajdu, Luknár, Krempaský), ktorých inscenácie prešli vďaka suverénnym hereckým výkonom spontánne na profesionálnu scénu (Confortésov Maratón a Beckettove Čakanie na Godota). Obidve predstavenia sa včlenili v roku 1990 do repertoáru Korza 90, ale čerství absolventi herectva sa stali členmi hereckého súboru novoutvoreného Korza až o niečo neskôr.

Jeho filmovým debutom je Kára plná bolesti (1985). Z novšej filmografie Adyho Hajdu sú filmy Rivers of Babylon (1998), česko-slovensko-maďarský film Útek do Budína (2002), Kruté radosti (2002), Nevěrné hry (2003), Polčas rozpadu (2007), Muzika (2007), česká komédia Nestyda (2008), Tango s komármi (2009), Lóve (2011) a slovensko-poľsko-český film Konfident (2012).

Herec sa predstavil televíznym divákom v množstve filmov a seriálov. Z ostatnej televíznej produkcie ho videli v úspešnej úlohe večného smoliara Petra Vaška v slovenskej verzii televízneho seriálu Ordinácia v ružovej záhrade (2007) a tiež v seriály Druhý dych (2011). Účinkuje aj v mnohých televíznych reláciách ako je Partička, či Milujem Slovensko.

Okrem herectva je Ady Hajdu aj podnikateľom. Loď Adyho Hajdu je ukotvená na pravom brehu Dunaja v Bratislave. V priestoroch lode sa nachádza divadlo.