Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pred piatimi rokmi zomrel herec a režisér Karol Spišák

Na snímke režisér Karol Spišák a matka predstavená v podaní Evy Pavlíkovej v americkej muzikálovej komédii Dana Goggina Mníšky. 8.2.1999, Bratislava Archívne foto: TASR/Miroslava Cibulková

Karol Spišák pôsobil od roku 1965 v Divadle Andreja Bagara v Nitre ako režisér, neskôr umelecký šéf. Od roku 1994 bol režisérom a riaditeľom Starého divadla v Nitre.

Bratislava 12. marca (TASR) – Umelec Karol Spišák ako herec stvárnil množstvo nezabudnuteľných postáv vo filmoch. Ako skúsený a talentovaný filmový a televízny režisér sa predstavil filmami Adam Šangala, V tieni vlkov, alebo Pomsta starej dámy. Pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Zomrel pred piatimi rokmi 13. marca.

Karol Spišák sa narodil v Bratislave 17. augusta 1941. V roku 1964 vyštudoval réžiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Od roku 1965 pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre ako režisér, neskôr umelecký šéf. Od roku 1994 bol režisérom a riaditeľom Starého divadla v Nitre. Vypracoval ambiciózny projekt Divadlo pre celú rodinu, ktorý smeroval k divadelnej ponuke pre všetky generácie so zvýšeným dôrazom na mládež.

Tomu zodpovedala i dramaturgia divadla, keď vyberala tituly pre najmenšie deti, u ktorých išlo o vôbec prvý kontakt s divadlom. Nechýbali ani tituly pre staršie deti a mládež, pre dospelých boli zasa určené vystúpenia významných slovenských a zahraničných súborov. K naplneniu koncepcie smerovalo aj oživenie priestorov bývalého kina Tatra, ktoré sa stalo štúdiovým priestorom Starého divadla a zároveň stálou scénou súboru Teatro Tatro. Tu bol režisérom úspešného muzikálu Mníšky.

Hral aj vo filmoch ako napríklad Nylonový Mesiac (1965), Prípad pre obhajcu (1965), Balada o siedmich obesených (1968), Kosenie jastrabej lúky (1981), Pavilón šeliem (1982), či Slané cukríky (1985) Zakázané uvoľnenie (1986), V meste plnom dáždnikov (1989).

Režíroval hru pre deti Z rozprávky do rozprávky (september 2003), grotesku nemeckého autora Hansa Sachsa pod názvom Posol z raja (január 2004). Pre Slovenské národné divadlo v Bratislave upravil a režíroval hru amerického autora Johna Steinbecka O myšiach a ľuďoch (2005), hru Ivana Stodolu Čaj u pána senátora (2005) naštudoval v nitrianskom divadle.

Karol Spišák zomrel 13. marca 2007 po ťažkej chorobe v Bratislave vo veku nedožitých 66 rokov.

V marci 2009 pomenovali Staré divadlo v Nitre po svojom dlhoročnom riaditeľovi. Rozhodli o tom krajskí poslanci. Stánok kultúry nesie názov Staré divadlo Karola Spišáka.