Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herec Andy García pripravuje film o Ernestovi Hemingwayovi

Americký herec Andy García Foto: TASR/AP

Postavu amerického spisovateľa Ernesta Hemingwaya si zahrá oscarový herec Anthony Hopkins.

Guadalajara 5. marca (TASR) - Americký herec Andy García pripravuje film o posledných desiatich rokoch života spisovateľa a laureáta Nobelovej ceny za literatúru Ernesta Hemingwaya. O plánoch hovoril na stretnutí s mladými filmármi, ktoré sa uskutočnilo počas medzinárodného filmového festivalu v Guadalajare.

Festivalová prehliadka v hlavnom meste mexického štátu Jalisco sa začala v sobotu večer a potrvá do 10. marca. Jej čestným hosťom je tentoraz Veľká Británia. Jedným zo zahraničných hostí, ktorého očakávajú organizátori, je uznávaný britský režisér Mike Leigh, predseda medzinárodnej poroty na tohtoročnom Berlinale. Vo festivalovom programe figuruje popri ďalších takmer dvoch tuctoch britských filmov aj osem jeho prác.

Vo filme si zahrá aj samotný režisér

García, ktorého vášňami sú tak rybolov, ako aj Hemingwayove dielo Starec a more, sa vyznal, že už dávnejšie sa chystal napísať predlohu životopisnej snímky. Podľa jeho slov je možné, že úlohu autorovej manželky Mary Welshovej prijme Annette Benningová, o predstaviteľovi hlavnej úlohy sa už rozhodlo - Hemingwaya stvárni oscarový britský herec Anthony Hopkins. Aj samotný režisér by sa vo filme mal objaviť v úlohe Gregoria Fuentesa - kapitána Hemingwayovej lode.

Projekt je len v začiatkoch

Napriek tomu je projekt s pracovným názvom Hemingway & Fuentes ešte v podstate v začiatkoch, keďže sa hľadajú materiálne zdroje a miesta vhodné pre nakrúcanie jednotlivých scén.

Rodák z Havany Andy García, ktorý sa s rodičmi presťahoval na Floridu, keď mal päť rokov, by rád využil pre nakrúcanie aj interiéry na Kube, ktorú Hemingway tak miloval. Ak to však nebude možné, bude jeho filmový štáb pracovať v Dominikánskej republike.

Herec predtým spolupracoval s tak významnými režisérmi ako Francis Ford Coppola alebo Ridley Scott. Ako režisér debutoval v roku 2005 snímkou Stratené mesto, rodinnou drámou z obdobia kubánskej revolúcie. Podľa vlastných slov sa remeslu priučil práve od veľkých majstrov. Za kamerou sa cítim veľmi dobre, vyhlásil.