Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel český herec Michael Hofbauer

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Michael Hofbauer bol známy ako Osvald z filmu Lucie, postrach ulice.

Praha 11. januára (TASR) - Český herec Michael Hofbauer prehral vo štvrtok popoludní, iba štyri dni po svojich 48. narodeninách, viac ako šesť rokov trvajúci boj s nádorovým ochorením. Pôvodnú informáciu, ktorá sa dnes objavila na webovej adrese prask.nova.cz, potvrdila pre server iDNES.cz Marie Fianová z TV Nova.

Hofbauera, ktorému pred rokmi diagnostikovali zhubný nádor na krku, preslávila hlavne postava Osvalda z filmu Lucie, postrach ulice (1984) režiséra Jindřicha Poláka. Nakrátko sa ešte objavil ako Rocky aj v televíznom seriáli Ulica.

Po operácii v roku 2006 sa herec podrobil opakovanému ožarovaniu, pri ktorom prišiel o slinné žľazy a o zuby. Navyše začal mať problémy s kosťami, dôsledkom čoho bola zlomenina členku.

Hofbauer si svoju "slávu" zažil už ako detská filmová hviezda v snímkach ako Páni kluci, Čekání na déšť, Brontosaurus, Zakázaný výlet, ale predovšetkým ako Otík v dvoch snímkach o známej postave Pána Tau Poplach v oblacích a Od zítřka nečaruji. Koncom 70. rokov ich nakrútil v nemeckej produkcii tiež režisér Jindřich Polák.

V dospelosti si zahral aj v seriáli My všichni školou povinní, v Tankovom prapore, Želaroch a "mihol" sa aj v trileri Normal s Dagmar Havlovou.