Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Herec Richard Autner vydáva debutový album Odpovede

Richard Autner, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Nahrávka ponúka deväť skladieb, na ktorých sa prezentuje ako skladateľ, textár a spevák.

Bratislava 3. februára (TASR) – Herec činohry Slovenského národného divadla Richard Autner nahral album s názvom Odpovede. Nahrávka ponúka deväť skladieb, na ktorých sa prezentuje ako skladateľ, textár a spevák. TASR o tom informoval PR manažér Alexander Čerevka.

„Hudba je pre mňa filter. Keď mám nejaký problém, sadnem si k svojmu stolíku, napojím klavír na počítač a hrám. Mám plný notebook melódií a textov, v ktorých sa ani sám nevyznám. To, že by jedného dňa mohli vyjsť von, mi naozaj nenapadlo. Niekoľko rokov si väčšinu nápadov ukladám len tak do šuplíka,” hovorí Autner, ktorý je fanúšikom tvorby Matta Corbyho, Ásgeira aj Mumford and Sons.



Jeho demo k pesničke Odpovede však niektorí poslucháči prirovnali napríklad aj k Dežovi Ursinymu. Práve na základe Odpovedí sa Autnerovi minulý rok ozvalo vydavateľstvo Slnko Records, ktoré vydáva iba slovenských interpretov. Bolo to v období, keď sa s kamarátom a bubeníkom Marekom Žilincom rozhodli založiť kapelu. Záujem vydavateľstva Richarda nakopol, aby niektoré nápady oprášil, podokončoval a použil texty, ktoré dlhšie hľadali vhodný inštrumentálny podklad.

Takýmto spôsobom vznikla skladba Zem, jedna z najsilnejších a pre Richarda najosobnejších piesní na albume. Ako text v nej Autner použil báseň, ktorú napísal pred šiestimi rokmi, keď prechádzal náročnejším obdobím. Nakoniec vhodne zapadla do klavírneho motívu a produkcie so sympatickým 'bedroom' popovým nádychom.

K herectvu to Richarda Autnera ťahalo odmalička. Od piatich rokov chodil do divadelného tábora a študoval na konzervatóriu aj na VŠMU, kde mu ročníkových pedagógov robili Zuzana Kronerová a Emília Vášáryová. S hudbou to však uňho zo začiatku také jasné nebolo. Ku klasike a teórii, ktorú sa učili na klavíri na konzervatóriu, si najprv nevedel nájsť cestu. Zmenilo sa to, keď od rodičov na Vianoce dostal elektrický klavír. Vtedy preňho hudba, hranie a komponovanie začali byť útočiskom aj úľavou pri mladíckych trápeniach. Sám seba ale skromne považuje za domáceho, izbového muzikanta.