Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Herečka Anna Javorková má okrúhle narodeniny

Literárny fond udelil v roku 2011 Anne Javorkovej výročnú cenu za stvárnené postavy v inscenáciách.

Ružomberok/Bratislava 8. októbra (TASR) - Kultivovaný herecký prejav Anny Javorkovej, členky Činohry Slovenského národného divadla (SND), obohatil za roky jej aktívnej hereckej práce nejednu divadelnú inscenáciu či televíznu hru. Herečka sa v pondelok dožíva svojich 60. narodenín.

Anna Javorková sa narodila 8. októbra 1952 v Ružomberku. Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Návštevníci Slovenského národného divadla sa s jej tvárou mali možnosť stretnúť od roku 1974, keď ju prijali do súboru, ako vtedy jednu z najmladších členiek.

Ťažisko jej tvorby je v divadle, vytvorila však aj mnoho filmových a televíznych postáv. Často zobrazovala ženy túžiace po životnom šťastí. Je výraznou predstaviteľkou predovšetkým dramaticky závažných a charakterovo zložitých postáv. Svoj talent úspešne rozvíjala v rolách klasického repertoáru, ako aj v stvárňovaní súčasných žien.

Z klasických postáv bravúrne zvládla napríklad Alexandru z Čechovovho Platonova, Katarínu z Dostojevského Bratov Karamazovcov, Mášu z Čechovových Troch sestier. Bola však i pôvabnou Solveig v Ibsenovom Peerovi Gyntovi, Uljanovovou v súčasnej sovietskej hre Belasé kone na červenej tráve, Zuzku v Kováčikovej Soli zeme. Počas hosťovania SND v Prahe ju mali možnosť vidieť pražskí diváci ako Maryšu v rovnomennej dráme bratov Mrštíkovcov. V legendárnom prvom naštudovaní muzikálu Na skle maľované v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave hrala po boku Michala Dočolomanského Jánošíkovu milú.

Zo zatiaľ posledných úloh možno spomenúť jej účinkovanie v televíznom seriáli Odsúdené (2009, 2010). Na scéne v SND hrá v dráme Coriolanus (2012), v Divadle Aréna ju vidieť v detektívnej hre Bod nula (2012). Účinkuje vo filmovej novinke Tanec medzi črepinami (2012).

Literárny fond udelil v roku 2011 Anne Javorkovej výročnú cenu za stvárnené postavy v inscenáciách. Identifikačný kód Slovenska si prevzala v auguste 2012. Dvakrát bola nominovaná na Divadelnú dosku. Javiskovú reč a umelecký prednes vyučuje na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave.