Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Herkules: Zrod legendy. Prvý akčný hrdina vstupuje na plátna kín

Foto: Bontonfilm

Umelcov každého druhu inšpiroval už v časoch, keď svoje diela tesali do kamenných tabuliek, a inšpiruje ich aj dnes, v ére ničím neobmedzených digitálnych efektov. Prečo?

Bratislava 10. februára (OTS) - Pretože Herkules je prvý akčný hrdina ľudských dejín. Až dlho po ňom prišiel Achilles, Superman, Terminátor, James Bond, Batman či Avengers. Ani jeden z nich mu však vzhľadom na jeho dobrodružné eskapády nesiaha ani po členky. A to sa spočiatku oháňal iba kyjakom, nemal k dispozícii žiadnu z neskorších kúzelníckych či technologických vychytávok. Vďaka božskému pôvodu (prišiel na svet ako syn vládcu bohov Dia a pozemskej ženy, kráľovnej Alkmény) bol zároveň tiež prvým superhrdinom: je mu pripisovaná nadprirodzená sila, odvaha a sexuálna výkonnosť. Ale aj vášeň a prchkosť, ktoré ho častokrát priviedli do problémov.

Už ako teenager sa Hekules prvýkrát dostal do ťažkostí kvôli svojej výbušnosti. Svojho učiteľa hudby totiž neúmyselne zabil, keď ho udrel do hlavy jeho vlastnou lýrou.
Foto: Bontonfilm

Neskôr sa oženil s dcérou thébskeho kráľa Kreóna Megarou a jedného dňa v zlosti zabil všetky tri deti, ktoré mu porodila. S výčitkami svedomia sa šiel spýtať do delfskej veštiarne, ako má svoj skutok odčiniť. Dostal za úlohu nechať sa najať desať rokov do služieb kráľa Eurysthea. Práve tu vykonal Herkules slávnych dvanásť Herkulesových prác, legendárny súbor hrdinských skutkov. A legendy vravia, že to ani zďaleka nebolo všetko.

13. februára príde do našich kín výpravný akčný film Herkules: Zrod legendy. Sila boha, srdce muža, osud hrdinu. To je Herkules. Antický silák tu predstaví počiatok svojej neuveriteľnej hrdinskej kariéry. Bol mladý, pekný, všetkých udivoval svojimi svalmi. Preto sa niet čo čudovať, že na počiatku všetkého bola krásna princezná a láska. Až potom zvrhol tyranskú vládu svojho nevlastného otca a vďaka sérii hrdinských činov vošiel do dejín.

Supermana by si dal na raňajky, Iron Mana na obed a večer by naučil Hulka nerozčuľovať sa. Thorovo kladivo je pre neho iba detské kladivko. Antický hrdina Herkules strčí všetkých svojich nasledovníkov do vrecka.

Už od kolísky bol predurčený na veľké činy: podľa veštby má zvrhnúť tyranskú vládu svojho nevlastného otca. Herkules však zo začiatku o svojej skutočnej identite a o svojom veľkom poslaní vôbec netuší. Jediné, po čom túži, je láska krétskej princeznej Hébé (Gaia Weiss), ktorá bola z politických dôvodov prisľúbená jeho bratovi. Keď však príde čas, aby naplnil svoj osud, čaká ho vyhnanstvo, otroctvo, gladiátorské súboje v aréne, a následne aj veľkolepá séria hrdinských činov, ktoré z neho spravia jednu z najväčších legiend ľudskej histórie.

Režisér Renny Harlin (Smrtonosná pasca 2, Cliffhanger) pojal Hercula ako veľké akčné predstavenie v anticko-mytologických kulisách. „Chceli sme ísť až ku koreňom postavy Herkula a na začiatku ho ukázať ako mladíka, ktorý ani nevie, že je Herkulom,“ vraví režisér. „Jedného dňa si začne uvedomovať, kým skutočne je, a že jeho životným poslaním nie je iba sa baviť a trochu pri tom mávať mečom, alebo sa milovať s krásnou dievčinou. Jeho úloha je oveľa väčšia.

Pokiaľ máte pocit, že hlavného predstaviteľa Kellana Lutza odniekiaľ poznáte, nie je to náhoda. V sérii Twillight si zahral jedného z krásnych upírskych súrodencov Edwarda Cullena. V inej antickej bojovej smršti Vojna bohov si zahral Poseidona a v lete 2014 sa predstaví aj v trojke Expendables. Kellan Lutz má s Herkulom porovnateľnú odvahu a kondičku: všetky akčné scény točil sám bez pomoci kaskadérov. Len kvôli úlohe Herkula nabral dobrých desať kíl svalovej hmoty, ktoré sa vo filme rysujú buď v boji alebo v milostných scénach s Gaiou Weiss. Vraj sa mu to popri tréningu podarilo aj s pomocou proteínovej „paleolitickej“ diéty, v rámci ktorej sa stravoval ako človek doby kamennej.

Trailer k filmu