Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Skupina Hex vyráža po prvý raz na akustické turné

Skupina Hex Foto: TASR/Martin Baumann

Fanúšikovia sa môžu tešiť na spontánnosť koncertov a ich najväčšie hity.

Bratislava 27. marca (TASR) - Skupina Hex vycestuje v apríli a máji na turné, po prvý raz vo svojej histórii pripravila akustickú šnúru. V nových aranžmánoch zahrá najväčšie hity Keď sme sami, Maťo a Linda, V piatok podvečer či Nikdy nebolo lepšie. Začína 24. apríla v Banskej Bystrici, ďalšími mestami budú Žarnovica (25.4.), Levice (26.4.), Nové Mesto nad Váhom (21.5.), Poprad (22.5.), Brezno (27.5.), Košice (28.5.) a Michalovce (29.5.).

Bratislavská skupina Hex má za sebou úspešný rok, na konte má megahit Keď sme sami, ktorý sa stal najhranejšou slovenskou skladbou roka, hexáci vydali výberový album v tvare knihy Všetko najlepšie. Teraz pridávajú akustické koncerty.

"Idea akustického hrania ma napadla koncom roka 2013 po tom, čo sme si to s chalanmi párkrát vyskúšali. Páčila sa mi tá voľnosť, možnosť meniť piesne za jazdy a iné tempo koncertu. A v neposlednom rade netreba so sebou nosiť toľko rárohov. Tak sme si vybavili pekné gitary a ideme na to," uviedol pre médiá spevák Peter Ďuďo Dudák.

"Na turné v takomto duchu ideme naozaj prvý raz. Keďže nás ľudia za tie roky mali možnosť vidieť v elektrickej rock'n'rollovej verzii, povedali sme si, že je čas na zmenu. Chceme ukázať fanúšikom aj intímnejšiu tvár našich pesničiek. To, že hexácke skladby majú silu aj v takomto šate, sme si overili nedávno na jednom benefičnom koncerte. Bez veľkej aparatúry sme dokázali strhnúť vyše 700 ľudí, ktorí nás nechceli pustiť z pódia," dodal basgitarista Tomáš Yxo Dohňanský.

"Pesničky sme oholili úplne na kosť. Na turné berieme len dve akustické gitary a jednu akustickú basgitaru. A cajon, čo je vlastne taká perkusia, na ktorej nám Tybyke bude držať rytmus. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na spontánnosť koncertov, je dosť možné, že si zahráme prevzaté skladby či iné špeciality, ktoré si hrávame na cestách autom po Slovensku," spresnil Yxo.

Kapela "zarezáva" v týchto dňoch v skúšobni. Nové verzie skladieb vyžadujú dôkladné skúšanie a vylepšovanie. "Stretávame sa u nás v štúdiu a skúšky si nahrávame, aby bol výsledok čo najlepší. Veľmi sa na turné teším. Okrem skúšania s kapelou aj behám, aby bola kondička," opísal prípravy Ďuďo.

Hexáci na cestu berú aj tričká, cédečká a knižky Všetko najlepšie, ktoré budú po každom koncerte podpisovať. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.