Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1976

Ivan Mládek, archívne foto. Foto: mladekivan.cz

Cenu Bílá vrána za pôvodnú tvorbu získal Ivan Mládek.

25. mája (TASR) – Rok 1976 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčka Emma Bunton (Spice Girls), Ville Valo, líder fínskej skupiny HIM, Shane Lynch a Stephen Gately zo skupiny Boyzone, u nás Monika Absolonová aj Martin Valihora.

Zomreli gitaristi Howlin Wolf, Paul Kossoff (skupina Free), Keith Relf (Yardbirds) a Tommy Bolin (Deep Purple). Futbalisti Československa sa v Belehrade stali majstrami Európy. Vo finálovom zápase proti Nemeckej spolkovej republike 20. júna nastúpilo v základnej zostave osem Slovákov.

Anketa oslávila malé jubileum, 15 rokov od založenia. Hlasovalo 37 653 čitateľov, na hlasovacích lístkoch sa objavilo celkom 185 spevákov a 121 speváčok. Bolo prekvapujúce, koľko interpretov sa u nás venuje populárnej hudbe.

Zlatým slávikom sa stal opäť Karel Gott (získal 31 291 bodov), druhý bol Václav Neckář (11 738 bodov), tretí Waldemar Matuška (10 577 bodov), štvrtý Petr Rezek, piaty Jiří Schelinger, šiesty Jiří Korn, siedmy Josef Laufer, ôsmy Karel Zich, deviaty J. P. Břoušek a desiaty Petr Janda.

Kategóriu speváčky vyhrala Naďa Urbánková (18.924 bodov), druhá bola Hana Zagorová (18.756 bodov), tretia Helena Vondráčková (12.991 bodov), štvrtá Marie Rottrová, piata Petra Černocká, šiesta Eva Pilarová, siedma Hana Hegerová, ôsma Jana Kocianová, deviata Jana Robbová a desiata Jitka Molavcová.

Prvá trojica u mužov bola skoro rovnaká ako rok predtým, Neckář s Matuškom si vymenili miesta, novým v prvej desiatke bol Petr Rezek, polepšil si aj Jiří Korn, prekvapením v prvej desiatke bol pesničkár z Brna J. P. Břoušek. U žien vyhrala Naďa Urbánková iba o 68 bodov pred Hanou Zagorovou, Jana Kocianová bodovala tretíkrát po sebe v prvej desiatke. Cenu Bílá vrána za pôvodnú tvorbu získal Ivan Mládek.

„Zo svojho detstva si nespomínam na nič, z čoho by mi ostal pocit, že rodičia niečo nevedeli. V mojich očiach vedeli všetko a to je dôležité. Mali prirodzenú úctu a autoritu, ktorá sa nepotrebovala opierať o krik a výprasky. Chcela by som svoje deti vychovať rovnako,“ hovorí Zagorová.

„Mám veľkú radosť, že môžem robiť hudbu, ktorú mám rada. Hudbu bez ústupkov, ktoré všetci speváci vo väčšej či menšej miere voči najmladšiemu fandiacemu publiku robia. Práve tí mladí poslucháči teraz počúvajú náročné veci. Jednoducho mám dojem, že sa mi vypláca mať vyhranený názor na svoju prácu,“ cituje Rottrovú a Zagorovú kniha Klec na slavíky (2003) z vydavateľstva Epocha.