Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1978

Hana Zagorová, archívna snímka. Foto: Best Hotel Properties a.s.

V ankete hlasovalo 39.716 čitateľov, na hlasovací lístok písali jedno meno v troch kategóriách speváci, speváčky a skupiny.

Bratislava 1. júna (TASR) – Rok 1978 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Nelly Furtado, Nicole Scherzinger (Pussycat Dolls), huslistka Vanessa-Mae, speváci Kurt Nilsen, Shane West, u nás Jana Kirschner, Ondrej Kandráč aj Miro Jaroš. Zomrel slávny belgický šansoniér Jacques Brel aj Keith Moon, bubeník známej anglickej skupiny Who. V novembri odvysielala Československá televízia prvý diel úspešného seriálu Nemocnica na kraji mesta. V júni mal premiéru slávny hudobný film Grease (Pomáda) s Johnom Travoltom a Oliviou Newton-John v hlavnej úlohe. Produkčnej spoločnosti zarobil na vstupnom 366 miliónov dolárov.

V sedemnástom ročníku redakcia rozšírila cenu Bílá vrána z hudby na celé mladé československé umenie, výročnú cenu v oblasti hudby začal udeľovať mesačník Melodie. Cenu tak dostal mladý slovenský prozaik Marián Švec za novelu Skúška.

V ankete hlasovalo 39.716 čitateľov, na hlasovací lístok písali jedno meno v troch kategóriách speváci, speváčky a skupiny. Zlatým slávikom sa stal opäť Karel Gott (9668 bodov), druhý bol Jiří Korn (5418), tretí Václav Neckář (4711), štvrtý Petr Rezek, piaty Jiří Schelinger, šiesty Jiří Helekal, siedmy Karel Zich, ôsmy Michal Tučný, deviaty Lešek Semelka a desiaty Waldemar Matuška.

Kategóriu speváčky vyhrala Hana Zagorová (12.839 bodov), druhá bola Petra Janů (4166), tretia Helena Vondráčková (4089), štvrtá Marika Gombitová, piata Petra Černocká, šiesta Naďa Urbánková, siedma Hana Hegerová, ôsma Marie Rottrová, deviata Jitka Zelenková a desiata Zdena Adamová.

V kategórii skupiny vyhral aj druhý rok orchester Ladislava Štaidla (7292 bodov), druhý bol Katapult (4556), tretí Modus (3189), štvrtí boli Plavci, piaty Banjo Band Ivana Mládka, šiesty Olympic, na siedmom mieste Fešáci, na ôsmom Modi, deviata skupina Karla Vágnera a desiate Bacily.

Bol to pätnásty zlatý slávik pre Karla Gotta, druhý Jiří Korn si vymenil miesto s Václavom Neckářom, Petr Rezek obhájil štvrté miesto, prekvapením v prvej desiatke boli Jiří Helekal aj Lešek Semelka. U žien to bol druhý zlatý slávik pre Hanu Zagorovú, prvýkrát v prvej desiatke bola Marika Gombitová a hneď na štvrtom mieste, novými menami v desiatky boli Jitka Zelenková a Zdena Adamová.

Kategóriu skupiny opäť vyhral orchester Ladislava Štaidla, druhý bol Katapult a tretí slovenský Modus, piesne Úsmev či Veľký sen mora boli hitmi na oboch brehoch rieky Morava. Bratislavskú lýru vyhrala Marika Gombitová s piesňou Študentská láska.

„Rockové trio Katapult poriadne rozčerilo pokojné až stojaté vody našej scény populárnej hudby. Aj keď hudobný prejav kapely neprináša nič nové a nadväzuje na jednoduchý rokenrol, priťahuje však spontánnosťou a dravou rockovou muzikou,“ napísal o Říhovej partii v mesačníku Melodie Miloš Skalka.