Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1980

Marika Gombitová, foto z archívu. Foto: TASR - Š. Puškáš

Marike Gombitovej odovzdali strieborného slávika v nemocnici, kde sa liečila po dopravnej nehode.

Bratislava 8. júna (TASR) – Rok 1980 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Christina Aguilera, Kate Ryan, Sarah Connor, speváci Tiziano Ferro, Nick Carter (Backstreet Boys), gitarista Richie Faulkner, u nás Peter Cmorik. Zomreli John Lennon, bubeník John Bonham (Led Zeppelin), spevák Joe Dassin. U nás hudobný režisér Ján Roháč, textár a básnik Pavol Braxatoris. Skupina AC/DC vydala album Back in Black, Queen vydali úspešný album The Game, u nás vychádza album Prázdniny na Zemi skupiny Olympic, skupina Fermáta vydala štvrtý album Dunajská legenda. V roku 1980 vzniká skupina Depeche Mode, u nás v Martine skupina Team.

V devätnástom ročníku hlasovalo 25.871 čitateľov, znova museli nalepiť tri kupóny, ktoré nevyšli za sebou.

U spevákov bola prvá trojica opäť rovnaká, teda prvý Karel Gott, druhý Václav Neckář, tretí Jiří Korn, štvrtý Vítězslav Vávra, piaty Petr Rezek, šiesty Petr Novák, siedmy Pavel Bobek, ôsmy Petr Spálený, deviaty Ladislav Štaidl a desiaty Vladimír Mišík.

Kategóriu speváčky vyhrala Hana Zagorová, druhá bola Marika Gombitová, tretia Helena Vondráčková, štvrtá Marie Rottrová, piata Petra Janů, šiesta Petra Černocká, siedma Jana Kratochvílová, ôsma Jitka Zelenková, deviata Naďa Urbánková a desiata Lenka Filipová.

V kategórii skupiny bol prvý Katapult, druhý Olympic, tretí orchester Ladislava Štaidla, štvrtý Modus, piaty Banjo Band Ivana Mládka, na šiestej pozícii Plavci, siedme Bacily, ôsmy Modrý efekt, deviata skupina Karla Vágnera a desiata skupina ETC.

Štvrtý rok po sebe bola prvá trojica u mužov rovnaká, veľkým prekvapením bolo 4. miesto bubeníka a speváka Vítězslava Vávru, ten poskočil o 40 miest, keď rok predtým bol na 44. pozícii. Prekvapením bolo aj umiestnenie skladateľa a kapelníka Ladislava Štaidla, ten zaujal LP platňou Muzikoterapie a hitom Mží ti do vlasů. U žien bolo najväčším prekvapením druhé miesto Mariky Gombitovej, ktorá si vymenila miesto s Helenou Vondráčkovou. Zaujala aj Lenka Filipová, z 31. miesta poskočila do prvej desiatky aj vďaka hitu Zamilovaná. Koncert zlatých slávikov bol tentokrát v Bratislave, Hanka Zagorová prišla rovno z nemocnice, keď mala pár dní predtým úraz a nalomené rebrá, Karel Gott priletel na koncert hodinu predtým rovno zo zahraničného zájazdu, Oldřich Říha bol nahnevaný, že Katapult pôjde na playback. Marike Gombitovej odovzdali strieborného slávika v nemocnici, kde sa liečila po dopravnej nehode. Záznam koncertu odvysielala Československá televízia.

„Pozrite sa na tých muzikantov, je to generácia tridsaťpäťročných. To sú už ľudia, ktorí každý majú svoj svet a inak rozmýšľajú, hrajú aj spievajú. Preto je každá špičková rocková kapela iná, z tejto úvahy vyberám iba Katapult, ktorý považujem za vec čisto komerčnú, je to taká bigbítová dychovka,“ hovorí František Ringo Čech v knihe Klec na slavíky (2003) z vydavateľstva Epocha.