Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

História československej ankety Zlatý slávik: Rok 1983

Hana Zagorová, archívna snímka. Foto: TASR

V 22. ročníku hlasovalo 87.096 čitateľov.

Bratislava 18. júna (TASR) – Rok 1983 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Amy Winehouse, Holly Valance, Lorren, Cheryl (Girls Aloud), Marie Serneholt (A*Teens), speváci David Hernandez, Mika, Lee Ryan (Blue), u nás Jakub Prachař a Felix Slováček mladší. Zomreli Dennis Wilson zo slávnej kapely Beach Boys, Chris Wood, gitarista skupiny Traffic, speváčka Karen Carpenter, u nás klavirista Jiří Malásek. V roku 1983 vznikli skupina Red Hot Chili Peppers a formácia Modern Talking, u nás skupina Metalinda. V apríli vydal David Bowie úspešný album Let's Dance, Marika Gombitová vydala album Mince na dne fontán, skupina Elán platňu Elán 3. Jedenásťročnej Darinke Rolincovej vyšla LP platňa Keby som bola princezná Arabela. Helena Vondráčková sa vydala za nemeckého hudobníka Hellmuta Sickela, basgitaristu skupiny Kreis. Bratislavskú lýru vyhral Miro Žbirka s pesničkou Nechodí.

V 22. ročníku hlasovalo 87.096 čitateľov. Redakcia upozornila, že hlasovať možno za spevákov a skupiny, ktorí v uplynulom roku verejne vystupovali. Takže hlasy pre Michala Kocába aj Pražský výběr boli vyradené. Dôvod bol jasný, kapela mala zastavenú činnosť a nahrávky si fanúšikovia kopírovali načierno.

Zo spevákov vyhral Karel Gott (19.618 hlasov), druhý bol Miro Žbirka (17.172), tretia dvojica Petr Kotvald a Stanislav Hložek (11.119), štvrtý Peter Nagy, piaty Michal David, šiesty Stanislav Procházka, siedmy Václav Neckář, ôsmy Jiří Korn, deviaty Vladimír Mišík a desiaty Karel Zich.

Kategóriu speváčky vyhrala opäť jasne Hana Zagorová (34.992 hlasov), druhá bola Marika Gombitová (15.780), tretia Helena Vondráčková (8934), štvrtá Marie Rottrová, piata Petra Janů, šiesta Michaela Linková, siedma Jitka Zelenková, ôsma Věra Špinarová, deviata Lenka Filipová a desiate duo Kamélie, ktoré tvorili Hana Buštíková a Dana Vlková.

Kategóriu skupiny vyhral Olympic (21.544), druhý bol Elán (16.975), tretí boli Plavci (5972), štvrtý Orchester Karla Vágnera, piate Turbo, šiesty Orchester Ladislava Štaidla, siedmy Limit, ôsmy Abraxas, deviate Kroky Františka Janečka a desiaty Modus.

Druhý zázrak sa nekonal, na prvé miesto sa vrátil Gott, pred Žbirkom vyhral iba o 2446 hlasov, tretie miesto dvojice Kotvald - Hložek bolo dokladom toho, čo dokáže jeden hit, v tomto prípade megahit Holky z naší školky. Z tohto singla sa predalo viac ako milión výliskov a bol jediným miliónovým v ére Československa. Skok o 41 miest si zapísal Peter Nagy, keď rok predtým bol na 45. mieste. V kategórii speváčok bola prvá pätica rovnaká ako rok predtým. V kategórii skupiny boli v prvej desiatke tri slovenské kapely, Elán, Limit a Modus.

„Vedľa nás existovali možno lepší muzikanti ako my. Ale vedeli iba hrať. A profesionálny muzikant musí toho vedieť oveľa viac. Koľkokrát sme za ten čas prebili hlavou múr, to ani nespočítame. Tu sa ukázala sila našej partie, vždy sme dokázali vyvinúť veľké úsilie a zmobilizovať toho z nás, kto bol momentálne na ceste dole. Stokrát sme mali chuť hranie nechať,“ hovorí v knihe Klec na slavíky (2003) z vydavateľstva Epocha líder skupiny Elán Jožo Ráž.