Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

História československej ankety Zlatý slávik, rok 1985

Na archívnej snímke Peter Nagy. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V 24. ročníku hlasovalo 88.132 čitateľov Mladého světa a Smeny na nedeľu. Kategórie speváčky a skupiny mali rovnakých víťazov, veľká zmena sa udiala u mužov.

Bratislava 29. júna (TASR) – Rok 1985 priniesol vo svetovej aj domácej hudbe viaceré udalosti a mená, narodili sa speváčky Mutya Buena (Sugababes), Nadine Coyle, Julia Volkova (t.A.T.u.), u nás Vojtěch Dyk, Anita Soul. Zomreli gitarista skupiny B-52's, japonský spevák Kyu Sakamoto, u nás spevák Karol Duchoň a Petr Sepeši. V Londýne a Philadelphii sa 13. júla uskutočnil megakoncert Live Aid na pomoc hladomoru v Etiópii. Karel Gott dostal 30. apríla titul národný umelec. V roku 1985 vznikli skupiny Mike + The Mechanics, Erasure, u nás Laura a její tygři, Bez ladu a skladu. Debutové albumy vydali skupiny Tublatanka a Lojzo, Olympic vydal Kanagom, Peter Nagy vydal album Mne sa neschováš a Elán Hodinu slovenčiny.

V 24. ročníku hlasovalo 88.132 čitateľov Mladého světa a Smeny na nedeľu. Kategórie speváčky a skupiny mali rovnakých víťazov, veľká zmena sa udiala u mužov.

U spevákov vyhral Peter Nagy (17.009 hlasov), druhý bol Dalibor Janda (12.223), až tretí Karel Gott (10.760), štvrtý Miro Žbirka, piaty Michal David, šiesty Pavel Horňák, siedma dvojica Petr Kotvald a Stanislav Hložek, ôsmy Stanislav Procházka, deviaty Petr Rezek a desiaty Jaromír Nohavica.

Kategóriu speváčky vyhrala opäť Hana Zagorová (18.160 hlasov), druhá bola Petra Janů (9802), tretia Heidi Janků (8069), štvrtá Helena Vondráčková, piata Lenka Filipová, šiesta Marika Gombitová, siedma Iveta Bartošová, ôsma Marie Rottrová, deviata Darina Rolincová a desiata Markéta Muchová.

Kategóriu skupiny vyhral suverénne Elán (29.876 hlasov), druhý bol Olympic (9015), tretie Turbo (4216), štvrté Kroky Františka Janečka, piata Skupina Karla Vágnera, šiesty Citron, siedme Indigo, ôsmy Orchester Ladislava Štaidla, deviate Tango a desiaty Limit.

Peter Nagy a Dalibor Janda odsunuli Karla Gotta až na tretie miesto, prvýkrát v desiatke bol Jaromír Nohavica, pre Hanu Zagorovú to bol deviaty zlatý slávik po sebe od roku 1977, tretie miesto pre Heidi Janků, Elán na prvom mieste získal viac hlasov ako ďalších šesť skupiny dohromady

„Ja som nikdy nebol anketový, myslím, že ja so svojou muzikou aj vizážou som bol vždycky trošku mimo. To bolo obdobie, že my s kapelou sme doniesli niečo, čo dovtedy nikto nerobil. A hlavne v Čechách. Oni sa tomu čudovali, nám to pripadalo prirodzené, lebo sme mali rakúsku televíziu. Pozorovali sme to a boli to naše vzory, kapely ako Duran Duran alebo Kajagoogoo, aj hudobne, ako oni aranžovali, ako sa pohybovali, ako sa obliekali. O to sme boli nadšení viac, že sme neboli Bratislavčania, pre nás to bol strašný zázrak vidieť toto, keď nebol internet a bola tu len socialistická televízia,“ zaspomínal na rok 1985 pre TASR Peter Nagy.