Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Historické múzeum predstaví na Bratislavskom hrade projekt Inklúzia

Na archívnej snímke nápis pri vchode na Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Inkluzívna spoločnosť umožňuje svojou akceptáciou žiť a čerpať z rôznorodosti názorov, postojov, noriem správania a nazerania na svet, hovorí kurátorka zbierky inklúzie Miroslava Schiller Maurery.

Bratislava 17. mája (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) – Historické múzeum pripravilo k Medzinárodnému dňu boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii 17. mája krátkodobú výstavu, na ktorej chce prezentovať založenie novej zbierky.

Ako ďalej informuje múzeum, kladie si za cieľ vytvoriť zbierku, ktorá by pokryla dosiaľ marginalizované okruhy spoločensko-kultúrneho vývoja na Slovensku týkajúce sa komunít, hnutí a subkultúr formujúcich sa na Slovensku, prioritne zameranú na obdobie od 19. storočia až po súčasnosť.

"Hlavnou ideou pre novovznikajúcu zbierku je inklúzia, ktorá vystihuje povahu zbierky, jej zameranie a zmysel. Inklúzia ako množina pre rozmanitú spoločnosť v jej najširšom slova zmysle. Inkluzívna spoločnosť umožňuje svojou akceptáciou žiť a čerpať z rôznorodosti názorov, postojov, noriem správania a nazerania na svet," hovorí kurátorka zbierky inklúzie Miroslava Schiller Maurery.

Súčasťou predstavenia nového projektu na Bratislavskom hrade bude aj podpis darovacej zmluvy, prevzatie a vystavenie prvých predmetov do zbierky inklúzie, ktoré múzeu daroval Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň. Pôjde napríklad o prestrelenú kovovú reklamnú tabuľu, ktorá bola na mieste v deň, keď sa tragédia udiala, šiltovku jedného zo zavraždených či nápojový lístok, ktorý bol aktuálny v čase tragédie na Zámockej ulici v Bratislave. Ako ďalej TASR informovala Andrea Litváková, vedúca oddelenia komunikácie a vzdelávania SNM – Historického múzea, zbierkové predmety si návštevníci môžu pozrieť od 17. do 22 mája na 3. poschodí Bratislavského hradu.

Na archívnej snímke Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave.
Foto: TASR Jaroslav Novák