Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

Queen so skladbou Bohemian Rhapsody bol na čele hitparád päť týždňov

Na archívnej snímke Brian May - gitarista skupiny Queen. Foto: TASR/AP Photo

Pre skupinu Human League boli úspešné najmä osemdesiate roky. V hitparáde mali celkom 14 piesní.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Anglickú singlovú hitparádu viedol 21. decembra 1961 Frankie Vaughan s piesňou Tower Of Strength. Na čele bola tri týždne. Tento anglický spevák bol populárny od záveru 50. rokov, v singlovej TOP 40 mal tridsať piesní, vydal viac ako tri desiatky albumov. O desať rokov neskôr bol prvý Benny Hill so skladbou Ernie (The Fastest Milkman In The West). Na čele bola štyri týždne. Tento anglický herec a komik si zahral v deviatich filmoch, populárny bol aj vďaka vlastnej Benny Hill Show, kde dostal aj spevácke príležitosti. Piesne vyšli na albume Best Of Benny Hill.

Skupina Human League s piesňou Don't You Want Me viedla hitparádu 21. decembra 1981. Na čele bola päť týždňov. Táto synti-popová formácia pochádza z anglického Sheffieldu, vznikla v roku 1977. V októbri 1979 vydali debutový album Reproduction. Úspešné pre nich boli hlavne osemdesiate roky. V hitparáde mali celkom 14 piesní, dve z nich, Don't You Want Me a Human v septembri 1986 sa dostali na prvé miesto rebríčka. Vydali deväť štúdiových albumov, deviaty s názvom Credo vyšiel v marci 2011, najúspešnejšími boli v poradí tretí Dare, ktorý sa v októbri 1981 dostal na prvé miesto a štvrtý Hysteria z mája 1984, ktorý bol na tretej pozícii. K diskografii patrí aj jeden live a osem kompilačných albumov.

O desať rokov neskôr bola prvá skupina Queen so skladbou Bohemian Rhapsody. Na čele bola päť týždňov. V novembri 1975 vydali Queen štvrtý štúdiový album A Night At The Opera, ktorý sa dostal na prvú pozíciu rebríčka, z neho je aj pieseň Bohemian Rhapsody, ktorá v decembri 1975 viedla singlovú hitparádu. Queen vydali 15 štúdiových albumov a ich úspešná éra skupiny skončila v novembri 1991 úmrtím speváka Freddieho Mercuryho. V reedícii vyšli single aj albumy a Bohemian Rhapsody sa opäť dostala na prvé miesto.