Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Koncom mája bola najväčším hitom v USA romantická pieseň Raya Charlesa

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Turanovič

Prvýkrát viedol americkú hitparádu v novembri 1960 so skladbou Georgia On My Mind. V apríli 1961 na slávnostnom odovzdávaní získal hneď štyri ceny Grammy.

Bratislava 31. mája (TASR) – V Spojených štátoch viedol singlový rebríček 31. mája 1962 Ray Charles s piesňou I Can't Stop Loving You. Na čele bola päť týždňov.



V šiestich rokoch oslepol na zelený zákal. Odišiel do štátnej školy pre slepých a hluchonemých a tam začal študovať hudbu. V priebehu krátkeho času sa naučil hrať na skoro všetkých nástrojoch v školskom orchestri. Keď mal desať, zomrela mu matka, v pätnástich aj otec. Odišiel zo školy a začal sa venovať hudbe. Príležitostne si zarábal hraním v orchestroch na Floride a potom aj v rodnej Georgii. V roku 1949 nahrával prvé štúdiové skladby a v júli 1957 vyšiel jeho prvý album s názvom Ray Charles. Prvýkrát viedol americkú hitparádu v novembri 1960 so skladbou Georgia On My Mind. V apríli 1961 na slávnostnom odovzdávaní získal hneď štyri ceny Grammy. Prišli ďalšie hity, medzi inými aj I Can't Stop Loving You, za ktorý získal ďalšiu cenu Grammy. V singlovej hitparáde mal celkom 33 skladieb, jeho diskografia obsahuje viac ako 50 albumov. Zomrel 10. júna 2004 vo veku 73 rokov v Beverly Hills.



O desať rokov neskôr viedla rebríček vokálna soulová skupina Staple Singers zo Chicaga so skladbou I'll Take You There. Na čele bola týždeň. Úspešné boli pre ňu hlavne 70. roky, vydala deväť albumov, v top 40 rebríčku mala osem piesní.



Dvojica Paul McCartney a hosťujúci Stevie Wonder s piesňou Ebony & Ivory viedla rebríček 31. mája 1982. Na čele bola sedem týždňov. Vyšla na štvrtom sólovom McCartneyho albume Tug Of War. Jeho diskografiu tvorí 18 sólových albumov, najnovším je McCartney III, pred ním to bol album Egypt Station zo septembra 2018. K tomu sedem štúdioviek vydal so skupinou Wings, osem z nich vrátane najnovšieho albumu sa dostalo až na prvé miesto v rebríčku.



O desať rokov neskôr bola prvá formácia Kris Kross so skladbou Jump. Na čele bola osem týždňov. Toto raperské duo je na scéne od roku 1990. Na svojom konte má tri vydané albumy, v singlovej top 40 hitparáde malo štyri skladby.