Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Hity skupiny Lojzo vyšli na vinylovom dvojalbume My nie sme Taliani

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Do obalu kompilácie sa podarilo zakomponovať citácie z dobovej tlače.

Bratislava 8. novembra (TASR) - My nie sme Taliani je názov vinylovej 2LP kompilácie legendárnej slovenskej recesistickej skupiny Lojzo, ktorá vyšla k 40. výročiu existencie kapely. Titul je obohatený textovo i graficky o historické úryvky z článkov z dobovej tlače.

Dvojalbum ponúka 28 hitov a známych skladieb kapely z ich úspešnej hudobnej dráhy, medzi nimi sú Na centrálnom trhovisku, Toreador Karol, Zita Obezita, Učiteľka chémie, My nie sme Taliani, Anča si drahá ako Volvo, Pridružená výroba, Vincentka Van Gogová, Schöne Náci, Ja som dnes chorý, Hurá na paprike, Že mi je ľúto či Každý deň budú vraj Vianoce.

Skupina vznikla z dvoch muzikantských partií, jedna okolo Mariana Kochanského a druhá študentov z Vysokej školy dopravnej v Žiline, ktorí prišli do Bratislavy. Prvé pesničky mali nádych z Poľska, lebo Kochanský tam študoval. Od začiatku si vytvorili teplákový imidž.

"Keď sme mali prvé vystúpenie v televízii, tak nám zakázali tepláky. Bol to Triangel a povedali nám, že si môžeme obliecť, čo chceme, len tepláky nie. To bola ich chyba, lebo sme si aj obliekli, čo sme chceli, široké tesilové nohavice, košele, hrozné kravaty. Tak nám povedali, že radšej tepláky, na tie si zvykli. Keď sme sa rozbehli a začali byť populárni, tak nás zavolali na prehrávky. Nikto z nás nemal konzervatórium a nevedel noty, tak sme odpovedali, že nemáme čas," povedal pre TASR jeden zo zakladateľov Tomáš Fabor.

Legendárna bratislavská kapela na začiatku svojho vzniku ani len netušila, že to dotiahne do štyridsiatky. "Keď sme začínali, boli sme skromní pracovníci vo firmách, čerství manželia s malými deťmi a hrali sme si pre zábavu. Nikto vtedy nepomyslel, že naplníme športové haly, nahráme šesť platní, že budeme 40 rokov hrať. Nám to nenapadlo, že by to mohlo takto byť. Boli sme celý čas amatéri a chodili sme do roboty a hrávali sme len soboty a nedele, potom to bolo za rok 130 koncertov," dodal Fabor.

Do obalu kompilácie sa podarilo zakomponovať citácie z dobovej tlače. "Tieto materiály máme uložené v našej kronike. Tá má 5.500 strán a je uložená v archíve mesta Bratislavy," uviedol na záver Fabor.