Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hlava medúzy - komédia v trinástich výstupoch, bez prestávky

Hlava medúzy Foto: Divadlo LAB

Hlava medúzy. Šteklivá... bláznivá... kolotočová... bránice natriasajúca a možno aj nenatriasajúca komédia v trinástich výstupoch.

Bratislava 20. decembra (TERAZ.sk - OTS) – Zápletka je jednoduchá. Jedného dňa jeden mladý muž čaká na milenku svojho dobrého priateľa. Šofér, ktorý obvykle vozí madam pred dom onoho mladého muža, však tento krát neprivezie madam, ale akýsi kufor. Rozprúdi sa tak vír udalostí, ktoré mladému mužovi (i mnohým iným) poriadne zamotajú hlavu.

Boris Vian ako prozaik, inžinier, džezový hudobník, hudobný kritik, dramatik, autor skečov, piesní a šansónov, neúnavný mystifikátor a člen Patafyzického kolégia za svoj život napísal množstvo románov a hier. Jeho najznámejší román Pena dní sa stal pre mnohé generácie kultovým vďaka jeho neopakovateľnému poetickému jazyku a imaginácii, ktorá vytvára pôvabný snový svet plný nehy i krutosti. Raymond Queneau sa o Pene dní vyjadril, ako o najsrdcervúcejšom románe súčasnosti.

Päť šarmantne podivných postáv, rokfort, Beaujolais a jazz! To je Hlava Medúzy autora Borisa Viana, ktorú sa mladí poslucháči 4. ročníka herectva VŠMU pod vedením absolvujúceho režiséra Michaela Vyskočániho a dramaturgičky Andrey Bučkovej rozhodli naštudovať pre Divadlo Lab.

Hlava medúzy je výzvou nielen pre režiséra, ale i pre hercov, ktorí vďaka brilantne napísanému textu majú možnosť vytvoriť nezabudnuteľný herecký koncert.

Boris Vian: Hlava medúzy
Premiéra: 20. a 21. december, 19:00
Divadlo Lab, Svoradova 4, Bratislava
Divadelná fakulta VŠMU

Tvorivý tím:
Réžia: M. Vyskočáni
Dramaturgia: A. Bučková
Scéna: E. Terenová
Kostýmy: M. Kráľ
Produkcia: H. Kopkášová, G. Nagyová

Účinkujú: M. Kvietik, C. Žolnír, L. Pelč, M. Thomasy, D. Gajdoš, J. Jurčišin-Kukľa, M. Maťová, V. Strapková