Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hlavný program Zámockých hier zvolenských bude tento rok v divadle

Na archívnej snímke budova Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Foto: TASR - Ján Krošlák

Návštevníkov čaká bohatá ponuka legendárnych súborov s legendárnymi titulmi a taktiež pestrý sprievodný program, informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová.

Zvolen 12. januára (TASR) – Hlavný program podujatia Zámocké hry zvolenské bude tento rok na javisku Divadla Jozefa Gregora Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Bude to pre obnovu zámockého nádvoria. TASR o tom informovala vedúca obchodno-marketingového oddelenia DJGT Gabriela Valentínyová.

Pripomenula, že komornejšie predstavenia zas budú v interiéroch Zvolenského zámku či na exteriérovom javisku. "Návštevníkov čaká bohatá ponuka legendárnych súborov s legendárnymi titulmi a taktiež pestrý sprievodný program," spomenula. Medzinárodný letný divadelný festival Zámocké hry zvolenské je najstarším divadelným festivalom na Slovensku. Uskutočňuje sa pravidelne každý rok v júni. Počas svojej existencie sa festival stal neodmysliteľnou súčasťou kultúrneho diania mesta Zvolen.

Ako dodala, pre divákov zvolenského divadla v pokračovaní sezóny 2022/2023 pripravujú aj premiéru. "Hauerland v réžii umeleckého šéfa divadla Petra Palika bude reflektovať kontroverzné a tragické momenty z historickej pamäte regiónu. Tie dramaticky narušili spolunažívanie tunajšej slovenskej a nemeckej entity," spresnila. Doplnila, že divadelná rekonštrukcia otvorí témy ako hrôzy vojnového konfliktu, migrácia a traumy obyvateľstva. Budú to aj diktatúra, porušovanie práv či vytváranie fiktívneho nepriateľa.

Táto inscenácia podľa Valentínyovej zároveň otvorí 49. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské. Ich mottom budú tentoraz legendy. Programovo nadviažu na predchádzajúcu líniu a ponúknu program divadiel nielen zo slovenského, ale aj českého prostredia.