Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Na zámku v Holíči sprístupnia výstavu a predstavia novú poštovú známku

Na archívnej snímke z 21. októbra 2019 zámok v Holíči. Foto: TASR Martin Palkovič

Holíč: V priestoroch zámku sprístupnia výstavu a predstavia novú poštovú známku

Holíč 9. júna (TASR) – Vernisáž spojená s inauguráciou poštovej známky s názvom Kaštieľ Márie Terézie v Holíči otvorí 10. júna výstavu Talent v poštovej známke v priestoroch ľavého depozitu Holíčskeho zámku. Autorom výstavy je Martin Činovský. TASR o tom informoval hovorca mesta Jaroslav Čársky.

V rámci vernisáže bude predstavená aj poštová známka v hodnote 2,40 eura, na ktorej je zobrazená podobizeň Holíčskeho zámku. "Realizáciu známky pre Slovenskú poštu zabezpečovala Poštová filatelistická služba. Inaugurovaná známka je súčasťou edície Krásy našej vlasti. Iniciátorom vytvorenia známky boli členovia Holíčskeho klubu filatelistov, ktorí chceli, aby sa národná kultúrna pamiatka stala súčasťou filatelistických známok," uviedol Čársky.

Ako doplnil, známka sa radí do druhu kvalitnejších známok z dôvodu techniky tlače. Známka je vyhotovená oceľotlačou z plochej platne v kombinácii s ofsetom. "Činovský je nielen autorom návrhu, ale aj samotným rytcom známky. Technická stránka je formou tlačového listu, kde je použitý medzihárček, ktorý v sebe nesie grafické prevedenie zámku z vtáčej perspektívy," doplnil hovorca mesta.

Kurátorom výstavy je znalec výtvarného umenia Ľuboslav Moza a prístupná verejnosti bude do 24. júla.