Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Hološka: Je to krásny zápas, na úplne novej pôde, hrať v muzikáli ženu

Na archívnej snímke slovenský herec Gregor Hološka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V muzikáli o grófke posadnutej mladosťou, ktorá sa vraj kúpala v krvi mladých nevinných panien, sa v réžii Ivana Blahúta predstavia reálne jestvujúce postavy.

Bratislava 4. júla (TASR) - V Amfiteátri Rača v Bratislave odpremiérujú v pondelok 5. júla muzikál Alžbeta Báthory. Nové muzikálové spracovanie legendárneho príbehu o tajomnej čachtickej hradnej panej pôjde za divákmi aj do ďalších slovenských miest.

S autorským hudobným spracovaním doplneným o temperament prameniaci z tradičného slovenského folklóru prichádza umelecká agentúra Mystik, ktorá v minulosti oslovila divákov muzikálovými projektmi Kubo a West Side Story. V prípade novinky vychádza zo známeho príbehu o silnej, vzdelanej a krásnej grófke, ktorá túži po večnej mladosti, prepleteného historickými faktami. V muzikáli o grófke posadnutej mladosťou, ktorá sa vraj kúpala v krvi mladých nevinných panien, sa v réžii Ivana Blahúta predstavia reálne jestvujúce postavy. "Zahŕňa veľmi silnú činohernú zložku, nevšedne hudobne spracovaný slovenský folklór ' la world music' vďaka vynikajúcemu autorovi hudby Stanislavovi Palúchovi, doplnenú poetickými textami od Michala Rovňáka," priblížila muzikál jeho producentka Gabriela Urbanová. Zaujať môže aj choreografiami od Silvie Belák Hudecovej či kostýmovo-scénickou výtvarnou výpravou od Veroniky Vartikovej.

V hlavnej úlohe uvidia diváci Katarínu Ivánkovú a Adelu Mojžišovú. Alžbetu Báthory v starobe stvárňuje Judita Hansman. "Hádam niet Slováka, ktorý by nepoznal krvavý príbeh Alžbety Báthory. Iste, zaujímavá je práve tá krvavá, tá strašidelná strana. Ale, ako a prečo sa z nežnej mladej ženy stane krvilačná grófka, to sa, samozrejme, už nedozvieme, ale pre divadlo je to veľmi vďačný materiál," komentovala muzikálovú novinku Hansman a dodala: "Ak sa tím profesionálnych tvorcov rozhodne do takého materiálu načrieť, pre herca je to pomerne dobrodružné hľadanie divadelnej pravdy."

Na archívnej snímke herečka Adela Mojžišová.
Foto: TASR - Pavol Zachar


V postave Pútnika sa predstaví Marek Majeský, ktorý účinkoval už v muzikáli "Bátoryčka" v nitrianskom divadle Andreja Bagara v postave farára Ponického, spolupracoval tiež s režisérom Jurajom Jakubiskom na filme Bathory. Spolu s Majeským sa na divadelnom javisku objavia Peter Brajerčík (Ficko), Peter Trník (Palatín Turzo) a Gregor Hološka (Majorka - bylinkárka), ktorý doteraz s muzikálom veľa skúseností nemal. "West Side story mi otvorila bránu do tohto viac rozmerného sveta, tanca, spevu, činohry, krásnej hudby a nových tvárí. Nová energia prináša nové pracovné výzvy na sebazdokonaľovanie," vyhlásil herec a komentoval aj fakt, že v novom muzikáli stvárňuje postavu ženy. "Každou postavou herec objaví ďalší kus vesmíru. Vnímam to ako krásny zápas na úplne novej pôde. S potešením sa priznávam, že mi bude cťou a povinnosťou stať sa zaujímavou ženou," dodal Hološka.