Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Hongkonský súd vymeral aktivistovi Jimmymu Laiovi 14 mesiacov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Laia (73) zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu.

Hongkong 16. apríla (TASR) - Súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 14 mesiacov za organizovanie a účasť na nepovolených prodemokratických protestoch v roku 2019 vymeral v piatok súd v Hongkongu 73-ročnému mediálnemu magnátovi Jimmymu Laiovi. Do väzenia zároveň poslal aj štyroch ďalších aktivistov, informovala agentúra AFP.

Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing) je už dlhé roky popredným kritikom Pekingu. Toto je však prvý raz, čo za svoj aktivizmus dostal trest.

Súd mu najprv vymeral 12-mesačný trest za zorganizovanie demonštrácie 18. augusta a následne aj ďalší, osemmesačný trest za účasť na proteste z 31. augusta. Dokopy si však odsedí len 14 mesiacov, pretože sudca nariadil, že časť oboch trestov si Lai odpyká súbežne.

Britská verejnoprávna stanica BBC pripomína, že Lai čelí šiestim ďalším obvineniam, pričom za dve z nich môže dostať doživotie.

Súd vymeral tresty odňatia slobody od osem do 18 mesiacov aj štyrom ďalším aktivistom. Zvyšní štyria obvinení dostali podmienečné tresty, medzi nimi aj 82-ročný spoluzakladateľ hongkonskej Demokratickej strany Martin Lee a 73-ročná advokátka Margaret Ng.
Na snímke 73-ročná advokátka Margaret Ng prichádza na súd v Hongkongu 16. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Laia zatkli vlani začiatkom decembra v súvislosti s obvineniami z podvodu týkajúcich sa prenájmu sídla jeho novín Apple Daily, ktoré sú najčítanejším denníkom v Hongkongu a patria medzi tvrdých kritikov čínskeho režimu.

Obžalovali ho 11. decembra na základe nového bezpečnostného zákona z "tajnej dohody s cudzou krajinou alebo s vonkajšími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť". Súd ho uznal za vinného 1. apríla.
Na snímke 82-ročný Martin Lee odchádza zo súdu v Hongkongu 16. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching vlani v júni podpísal zákon o národnej bezpečnosti pre Hongkong, ktorý zakazuje aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov (čínsky parlament) navyše schválilo v marci radikálnu zmenu volebných zákonov v Hongkongu. Jej súčasťou je zníženie počtu priamo volených kresiel v hongkonskej zákonodarnej rade a Peking navyše získa i kontrolu nad výberom väčšiny kandidátov, pričom niektorých môže z procesu výberu i vylúčiť.