Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Kultúra

HoryZonty navštívia aj moreplavec, polárnik a rybársky majster sveta

Polárna expedícia Petra Valušiaka. Foto: horyzonty.sk/sk/hostia-valusiak.php

Festival dobrodružných filmov HoryZonty prichýli Posádkový klub v Trenčíne od 13. do 15. novembra. Súčasťou bude aj fotografická súťaž, Beh o Pohár festivalu a psie záprahy.

Trenčín 7. novembra (TASR) – Film Pavla Barabáša Polárnik otvorí už o necelý týždeň (13.11.) v poradí deviaty ročník festivalu dobrodružných filmov HoryZonty. Milovníkov dobrodružstva, adrenalínu, prírody a športu prichýli tradične Posádkový klub v Trenčíne od 13. do 15. novembra.

Podľa riaditeľky festivalu Márie Dutkovej HoryZonty okrem profesionálnych filmov dávajú priestor aj amatérskym filmárom, ktorí pri potulkách za poznaním dobrodružstvom, adrenalínom zaznamenávajú svoje zážitky na kameru a chcú sa podeliť s nimi aj s ostatnými. "Tento rok do súťaže prihlásili 22 filmov, z toho štyri prišli od tvorcov z Čiech. Kvantita filmov nezatienila kvalitu a porota bude mať veľký problém s výberom," skonštatovala Dutková s tým, že filmy sú na veľmi dobrej technickej úrovni a dokážu upútať obsahom, témou aj spracovaním.

Videopozvánka na festival:






Ako dodala, súťažné filmy neprofesionálnych tvorcov uvidia diváci počas troch festivalových dní, hlasovaním môžu rozhodnúť o tom, ktorý sa im najviac páčil. Vyberať bude aj filmová porota. V tej tento rok zasadli kameraman a dvorný zvukár festivalu Peter Kotrha, dizajnérka a režisérka Broňa Brtáňová a Tomáš Plánka.

Ďalšia súťaž festivalu je určená pre lovcov záberov. Tohtoročnou témou fotosúťaže je Kto z koho. "Pri jej výbere sme vychádzali z toho, že pôsobenie, pohyb a šport človeka v prírodnom prostredí je spojený s množstvom výziev. Výziev pre človeka, často aj pre prírodu samotnú," priblížila riaditeľka festivalu Dutková.

Hosťovať budú aj moreplavec a majster sveta v love rýb

Organizátori podľa nej už len dolaďujú program festivalu. V rámci sekcie Dobrodružstvá vo Vyšehradskom regióne príde na festival maďarský moreplavec Gábor Rakonczay. Dvakrát prepádloval oceán a dvakrát ho preplával na plachetnici. Spolu na mori prebrázdil viac ako 30.000 kilometrov. Je držiteľom dvoch Guinessových svetových rekordov.

Hosťom festivalu bude aj významný poľský ekológ a hydrobiológ Roman Žurek či Trenčan Jaroslav Sámela, ktorý sa už viac ako 30 rokov venuje rybárčeniu. V posledných rokoch sa zameriava na lov dravých rýb. Niekoľkonásobný majster sveta družstiev aj jednotlivcov v love rýb na prívlač festivalovým návštevníkom spoločne s ďalším predstaviteľom extrémneho rybolovu Petrom Procházkom z Česka porozprávajú o putovaní slovensko-českej rybárskej výpravy do Mongolska.

Sprievodný program má tradičné miesto v posledný deň, v sobotu 15. novembra. Tvoriť ho budú osvedčené podujatia ako Nosičov sen, Beh o Pohár festivalu a psie záprahy. V priestoroch Posádkového klubu bude nainštalovaných aj niekoľko výstav, uskutoční sa viacero workshopov.