Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nastupujúca džezová generácia prináša album Don't Worry Bihary

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Projekt Don't Worry "Bihary" predstavuje 12 hudobníkov zoskupených okolo Biháryho.

Bratislava 15. júna (TASR) - Vydavateľstvo Hudobný fond prinieslo ďalšiu novinku zo série debutantov. Mladú generáciu hudobníkov na čele s klaviristom Milošom Bihárym prezentuje CD Don't Worry "Bihary". TASR o tom za vydavateľa informoval Robert Pospiš.

Biháry je absolvent bratislavského Konzervatória, v súčasnosti študuje hru na klavíri u Mariána Lapšanského na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Držiteľ mnohých domácich i zahraničných ocenení však nezostal len pri klasickej hudbe. Oblasť jeho záujmu tvorí tiež džez. V roku 2012 založil kapelu Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers, s ktorou sa úspešne prezentujú na domácich súťažiach a veľkých pódiách.

Projekt Don't Worry "Bihary" predstavuje 12 hudobníkov zoskupených okolo Biháryho. Kostru formácie tvoria jeho dlhoroční spoluhráči a spoluautori kompozícií - basgitarista Marek Taraj a Juraj David Raši za bicími, ďalej sláčikové kvarteto a dychová sekcia pod taktovkou dirigenta Tomáša Köppla, ktorý sa spolu s Bihárym podieľal aj na aranžmánoch.

"Od začiatku sme sa snažili, aby to nepôsobilo umelo, ale veľmi energicky a 'fresh' ako počas live koncertov," prezradil Biháry k nahrávke, ktorej základným hudobným jazykom je džez kombinovaný s funkom a klasickou hudbou. Symbiózu viacerých odlišných žánrov si poslucháči môžu vypočuť v celkovo ôsmich skladbách. "Som odchovaný na klasickej hudbe, kde ma vždy nadchýnala mohutnosť a koloristika orchestra, čo som sa snažil pretaviť do tejto džezovo-funkovej tvorby. Skladby obsahujú pestré zmeny nálad a farieb a sú veľmi melodické," konštatoval virtuózny klavirista, ale aj skladateľ a aranžér. Album obsahuje šesť z Biháryho autorských kompozícií a dve úpravy klasických diel Frederica Chopina – Nocturne Es dur a Wolfganga Amadea Mozarta - Turecký pochod.