Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Album Tvrdohlavá Heleny Vondráčkovej si získal poslucháčsku priazeň

Na archívnej snímke Helena Vondráčková. Foto: TASR

Podstatný autorský vklad po hudobnej aj textovej stránke má Karel Mařík, ten je podpísaný pod siedmimi skladbami.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Fanúšikovia speváčky Heleny Vondráčkovej čakali tri a pol roka na jej nový album Tvrdohlavá.

Vyšiel v septembri a názov dostal podľa titulnej pesničky Tvrdohlavá, ktorú pre speváčku napísali Vašo Patejdl a textár Miro Jurika. Novinka mala medzi poslucháčmi priaznivý ohlas, keď sa v októbrovom rebríčku predajnosti u našich západných susedov dostala do prvej šestice. Predchádzajúci album Dávno vím svý vyšiel vo februári 2017.

Album ponúka 14 nových piesní, bonusovou pätnástou je pieseň Ženská pomsta, ktorú speváčka nahrala pre rovnomenný film režiséra Dušana Rapoša. Ten mal premiéru v septembri.

Autorsky v jednotlivých skladbách prispeli okrem Vaša Patejdla Ondřej Soukup, Jakub Lenz, Lešek Wronka, Václav Noid Bárta a Lucia Šoralová, texty napísali Josef Peterka, Jan Krůta, Petr Šiška či Gabriela Osvaldová. Niektorých autorov oslovila speváčka, niektorí sa ponúkli sami.

Podstatný autorský vklad po hudobnej aj textovej stránke má Karel Mařík, ten je podpísaný pod siedmimi skladbami. Speváčke ho odporučili zástupcovia vydavateľstva.

„Nepoznali sme sa, nevedela som, že tento človek existuje. Teraz to ľutujem, pretože som sa s ním mohla už dávno spojiť. Musím povedať, že hneď pri prvom stretnutí, keď sme sa zoznamovali, tak sme si padli do noty. Keď mi predniesol svoj plán a myšlienku, ako by mal album vyzerať, tak som zajasala. Dlho som už nemala album, kde by muzikanti hrali živo v štúdiu a nahrávali základy. Veľmi mi to imponovalo, tešila som sa na to. Aj na systéme výberu skladieb sme sa zhodli. Mali sme rovnaký názor na to, kam sa to bude celé uberať. Takže tá spolupráca bola skvelá,“ uvidel pre TASR speváčka.

Zároveň doplnila: „Trocha sa nám to vďaka nepríjemnému momentu 'korony' posunulo, chcela som začať nahrávať už v apríli. Chlapci sa nemohli zísť v tej dobe, začali sme v polovici júna a nahrávala som v júli. Ale stihli sme to, lebo prvú pieseň, ktorú sme na album dali ako bonusovú, som od Leška Wronku a Petra Šišku dostala už v závere roka, pretože sa už nakrúcal film Ženská pomsta. Naspievala som ju a povedala som si, že je to pekné spojenie film a CD. Tak sme ho pokrstili pri premiére filmu v kine Lucerna.“

V reakcii na názov nového album speváčka dodala: „Skôr než tvrdohlavá som zásadová a dôsledná. Viem byť tolerantná alebo ak viem, že ten druhý má pravdu, tak z tej tvrdohlavosti dokážem cúvnuť.“