Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na festivale Viva Musica! vystúpi aj klavirista Joep Beving

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Augustovým ťahákom festivalu Viva Musica! je holandský klavirista a skladateľ Joep Beving, ktorý na Slovensku 18. augusta vystúpi prvýkrát.

Bratislava 25. mája (TASR) - Najväčší letný medzinárodný festival klasickej hudby na Slovensku pripravil ďalšie dve koncertné premiéry. V auguste vystúpi jeden z najpočúvanejších klaviristov súčasnosti Joep Beving, česká klaviristka a skladateľka Nikol Bóková uvedie v koncertnej premiére autorský album Prometheus. TASR informoval PR manažér Marek Kučera.

Augustovým ťahákom festivalu Viva Musica! je holandský klavirista a skladateľ Joep Beving, ktorý na Slovensku 18. augusta vystúpi prvýkrát. Jeho kariérna cesta je cestou snov – od neznámeho klaviristu až po hviezdu Spotify. Charakteristický zvuk jeho klavíra sa napokon dostal aj do uší A&R manažéra hudobného labelu Deutsche Grammophon, ktorý ho započul pri návšteve svojho obľúbeného baru v Berlíne. Popredné svetové klasické vydavateľstvo okamžite ponúklo Joepovi zmluvu na nahratie ďalších albumov. Beving sa následne rozhodol opustiť prácu v marketingovej firme a začal sa venovať hudbe naplno.

"Nikdy som sa nevidel ako umelec. Cítil som to vo vnútri, ale nikdy som sa tak neodvážil vidieť, nieto ešte ako skladateľ. Robím len hudbu, ktorú rád počúvam," hovorí o sebe Joep. Slovenskému publiku predstaví svoj najnovší album Hermetism, ktorý je o hľadaní krásy a rovnováhy v živote.

Druhou augustovou festivalovou lahôdkou je vystúpenie čerstvej držiteľky ocenenia Anděl a víťazky ankety Českého rozhlasu Jazz Česká jazzová sklízeň Nikol Bókovej, ktorá podobne ako Beving zažije na Slovensku svoju koncertnú premiéru. Vo svojej tvorbe čerpá zo svojho pôvodného klasického hudobného vzdelania a originálne v nej prepája prvky džezu, klasickej hudby, ale aj popu a minimalizmu. V priebehu troch rokov nahrala tri štúdiové albumy – Inner Place (2019), Unravel (2020) a Prometheus (2021) a práve ten tretí zaznie 11. augusta v koncertnej premiére na festivale Viva Musica!

"Prometheus je na svete už rok, a napriek tomu na svoje prvé koncertné uvedenie ešte len čaká. Mám veľkú radosť z toho, že sa s touto príležitosťou môže spojiť tak krásny festival ako Viva Musica! Veľmi sa teším," uviedla o koncerte Bóková.