Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Hudobník Siloš Pohanka zomrel pred piatimi rokmi

Prezentácia dokumentu Emílie Boldišovej Odtrúbené - "zJAZZvené srdce Siloša Pohanku", venovaná 75. narodeninám hudobníka a 45. výročiu vysielania televízie na Slovensku, uskutočnilo sa 6. februára 2001 v projekcii P1 v budove STV v Mlynskej doline. Na snímke Siloš Pohanka. Foto: TASR - Miroslava Cibulková

Ako interpret kládol Siloš Pohanka dôraz najmä na exaktné frázovanie, vyváženosť sekcií a dokonalosť ladenia, čo sa prejavilo aj pri hraní skladieb európskej klasiky.

Bratislava 14. júna (TASR) - Dirigent a interpret hry na trúbku Siloš Pohanka zomrel 14. júna 2011 v Bratislave. V utorok uplynie od jeho úmrtia päť rokov.

Patril k prvej generácii hudobníkov slovenskej populárnej hudby, ktorá vychádzala zo swingového modelu. Vo svojich začiatkoch sa Siloš Pohanka snažil o dôslednejšie džezové smerovanie, či už ako trubkár podľa vzoru Louisa Armstronga v dixielande, alebo v rozvíjaní orchestrálneho swingu. Jeho orchester mal v 60. rokoch 20. storočia na Slovensku dominantné postavenie.

Siloš Pohanka sa narodil 6. februára 1926 v českom Hodoníne, ale svoj život prežil viac na Slovensku. Na bratislavskom Štátnom konzervatóriu vyštudoval v roku 1951 hru na trúbke a dirigovanie. V rokoch 1947-1949 bol členom Tanečného orchestra bratislavských vysokoškolákov zameraného na tanečnú hudbu s prvkami swingu a čiastočne aj moderného džezu. Lídrom trúbkovej sekcie sa stal ako člen skupiny Kolektív, neskôr premenovanej na Orchester Jána Siváčka. V roku 1956 založil skupinu Dixieland - prvú profesionálnu skupinu tradičného džezu na Slovensku. Skupina zaznamenala úspechy v zahraničí, nahrávali pre rozhlas a televíziu. V roku 1958 vznikol Orchester Siloša Pohanku, ktorý hrával repertoár zameraný na dobovú tanečnú hudbu a v 60. rokoch minulého storočia sa stal najvyužívanejším orchestrom najmä v televízii.



Ako interpret kládol Siloš Pohanka dôraz najmä na exaktné frázovanie, vyváženosť sekcií a dokonalosť ladenia, čo sa prejavilo aj pri hraní skladieb európskej klasiky. Ako prvý v strednej Európe začal hrať, komponovať a aranžovať v štýle výborného kanadského džezového trubkára, kapelníka a skladateľa Maynarda Fergusona. V roku 1965 na Medzinárodnom džezovom festivale v českej Prahe prezentoval Orchester Siloša Pohanku džezové kompozície Bohuslava Trnečku.

V rokoch 1970-1978 sa Pohanka dal na sólovú dráhu, ako štúdiový hudobník pôsobil so spevákmi v západnej Spolkovej republike Nemecko (SRN), príležitostne vystupoval s džezovými orchestrami a nahrával barokovú hudbu. Neskôr prednášal dejiny barokovej hudby na dvojmesačnom kurze v Scottsdale Community College v americkej Arizone. Založil Tanečný orchester Československej televízie v Bratislave, ktorý v rokoch 1985-1989 viedol spolu s Braňom Hroncom.

Siloš Pohanka zomrel 14. júna 2011 vo veku 85 rokov v Bratislave.