Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

New York zažil triumfálny návrat dirigenta Jamesa Levina

James Levine Foto: TASR/AP

Svetoznámy americký dirigent sa vrátil za dirigentský pult po viac ako dvojročnej prestávke zavinenej vážnymi zdravotnými problémami.

New York 20. mája (TASR) - Svetoznámy americký dirigent James Levine (69) sa po viac ako dvojročnej prestávke zavinenej vážnymi zdravotnými problémami vrátil v nedeľu za dirigentský pult v newyorskej Carnegie Hall.

Publikum reagovalo na jeho comeback, zatiaľ iba v invalidnom vozíku, búrlivým aplauzom. Mienkotvorný denník The New York Times (NYT) označil Levinov návrat na scénu v dnešnom vydaní za "triumfálny" a vysoko ocenil dirigentov výkon v ukážkach z Wagnerovho Lohengrina i v Schubertovej IX. symfónii, ako aj v Beethovenovom klavírnom koncerte č.4 so sólistom Jevgenijom Kisinom.

Jeden z najlepších žijúcich dirigentov planéty zostal hudobným riaditeľom Metropolitnej opery v New Yorku napriek opakovaným operáciám chrbta a transplantácii obličiek. Ako napísal The New York Times, napriek týmto problémom sa v Levinovej interpretácii uvedených diel s Orchestrom Metropolitnej opery neobjavil ani náznak únavy.

James Levine
Foto: TASR/AP