Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Janko Blaho bol prvý slovenský profesionálny operný spevák

JUDr. Janko Blaho (15.9.1901 Skalica - 24.4.1981 Bratislava) bol prvým profesionálnym operným spevákom. Debutoval v Slovenskom národnom divadle bol predstavitefom viac ako 150 opemých postáv ako aj úloh v klasickej operete. Janko Blaho bol uznávaným interpretom, zberateľom a predovšetkým nadšeným propagátorom ľudovej piesne, najmä z rodného Záhoria. Na archívnej snímke z 15. septembra 1971 národný umelec Janko Blaho na Zväze slovenských skladateľov kde dostal pozdravné listy k životnému jubileu. Foto: TASR Magda Borodáčová

Janko Blaho patril medzi interpretov tenorových partov. Na scéne Slovenského národného divadla (SND) pôsobil v rokoch 1926–1967.

Skalica/Bratislava 15. septembra (TASR) – Od narodenia prvého slovenského profesionálneho operného speváka Janka Blaha uplynie vo štvrtok 15. septembra 115 rokov. Patril medzi interpretov tenorových partov.

Na scéne Slovenského národného divadla (SND) pôsobil v rokoch 1926–1967. Jeho repertoár obsahoval vyše stodvadsať postáv svetovej i domácej opernej tvorby, a to klasickej i súčasnej. Vynikal predovšetkým v dielach Bedřicha Smetanu a patril k oporám súboru i v mozartovských naštudovaniach. Spieval s úspechom tiež v talianskej, francúzskej, nemeckej a ruskej klasike i v pôvodných operách slovenských skladateľov.

Venoval sa aj koncertnej činnosti ako interpret tenorových partov oratoriálnej a kantátovej tvorby. Pre slovenskú hudobnú tradíciu mala osobitný význam jeho interpretácia sólového partu kantáty Eugena Suchoňa Žalm zeme podkarpatskej, ktorá premiérovo odznela v roku 1938. Spev učil na Štátnom konzervatóriu a na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ako pedagóg vychoval mnoho významných operných spevákov a pedagógov. Medzi jeho žiakov patrili napríklad Gabriela Beňačková, František Livora, Anna Kajabová-Peňašková.

Janko Blaho sa narodil 15. septembra 1901 v Skalici. Na Univerzite Karlovej v Prahe vyštudoval právo, ale ťahalo ho viac k spevu ako do advokátskej kancelárie. Popri štúdiu zákonov teda súčasne študoval spev u Kristíny Morfovej a neskôr v talianskom Miláne.

Osobitnou oblasťou jeho umeleckého záujmu boli ľudové piesne. Bol zberateľom a autentickým interpretom piesní zo západného Slovenska - najmä zo Záhoria. Ľudové piesne, ktoré sám zozbieral vydal v piatich zväzkoch. Vystupoval na koncertoch, estrádach a iných kultúrnych podujatiach a nahral mnoho piesní v rozhlase. V roku 1966 mu udelili titul národný umelec.

Zomrel 24. apríla 1981 v Bratislave vo veku 79 rokov. Pochovaný je na rímskokatolíckom cintoríne v rodnej Skalici.