Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Michal Horáček vydáva kompiláciu Srdce jako kníže Rohan

Michal Horáček, archívne foto. Foto: TASR/Wikipédia

Medzi pol stovkou piesní sú aj Srdce jako kníže Rohan, Jinde, Posvítím ti do tmy básní, Sněžná sova, S cizí ženou v cizím pokoji, Jak ten chlap se na mne dívá, Dívám se dívám, Nina Ricci či Babí léto.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Rešpektovaný tvorca, textár a producent Michal Horáček vydáva kompilačný trojalbum, ktorým mapuje svoju viac ako 30-ročnú kariéru.

Album Srdce jako kníže Rohan (50 mých nejmilejších písní) je nabité plejádou vynikajúcich spevákov, hereckých hostí, brilantných muzikantov a nezabudnuteľných hitov s originálnymi textami, ktoré počas rokov vznikli nielen z jeho producentského podnetu, ale tiež v spolupráci ako legendárna autorská dvojica Hapka & Horáček. TASR informoval PR manažér Tomáš Karpel.

Medzi pol stovkou piesní sú aj Srdce jako kníže Rohan, Jinde, Posvítím ti do tmy básní, Sněžná sova, S cizí ženou v cizím pokoji, Jak ten chlap se na mne dívá, Dívám se dívám, Nina Ricci, Babí léto, Smích z vedlejšího pokoje, První noc v novém bytě, Něco hezkého, Baroko, Na hotelu v Olomouci, Bude mi lehká zem, Ohrožený druh, Druhé slunce světa, Okna dokořán, Kolotoč či Štěstí je krásná věc spievajú Hana Hegerová, Lucie Bíla, Jana Kirschner, Karel Gott, Richard Krajčo, Vojtěch Dyk a ďalší umelci.

„Púšťal som sa v živote do čohokoľvek, ale jedným od roku 1983 som bol, a doposiaľ som, textárom. Viazanou rečou rozprávam príbehy v nádeji, že mojim slovám dá ďalší rozmer skladateľ a že ich ďalej obohatia inštrumentalisti a nakoniec interpret. Mal som veľké šťastie, som zaň vďačný. Moje príbehy rozvinuli takí skladatelia ako Petr Hapka, Ivan Tásler, Jarda Traband Svoboda alebo Michal Pavlíček, ale i neznámi tvorcovia zo všetkých kútov našej krajiny, ktorí sa podieľali na Českom kalendáři, mojom najmilšom z osemnástich autorských albumov,“ uviedol pre médiá Horáček.

Zároveň dodal: „Bolo pre mňa radosťou a cťou stretnúť sa v štúdiu s veľkými interpretačnými osobnosťami, ako Hana Hegerová, Jarek Nohavica, Jana Kirschner, Michal Kocáb, Richard Müller, Bára Basiková, Zdeněk Svěrák, Lucie Bílá, Szidi Tobias či Magdalena Kožená a ďalší. Bol som oslovený, aby som vybral na toto 3CD päťdesiat piesní s mojimi textami. Nevyberal som iba songy, ktoré znejú v rozhlase dodnes. Zvolil som aj také, ktoré v éteri nezazneli nikdy, a napriek tomu ma tešia. Odvažujem sa dúfať, že potešia a inšpirujú aj poslucháčov.“