Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

O.B.D. nahrali novinku Keď búrajú most

Kapela O.B.D., archívne foto. Foto: FB/O.B.D. oficiálny

Kapela dlhšie netvorila aj preto, že jej líder, spevák a skladateľ Roman Galvánek študoval. V strednom veku sa totiž rozhodol doplniť si vysokoškolské vzdelanie.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Fanúšikovia slovenskej kapely O.B.D. sa dočkali novinky. Skupina sa po rokoch vrátila do štúdia a nahrala pomalú skladbu Keď búrajú most. Pieseň má byť reakciou na narastajúcu polarizáciu spoločnosti, ktorá zasahuje aj do osobných vzťahov a zničila dokonca nejednu lásku.

„Stavať mosty je lepšie, ako ich búrať – to je hlavné posolstvo kapely najmä v týchto náročných časoch," informovala TASR PR manažérka Eva Sládková.

Aj O.B.D. využili koronakrízu tvorivo. Keď sa nedalo veľmi koncertovať, zišli sa v štúdiu a tvorili. Výsledkom je romantická skladba, ku ktorej kapela nakrútila aj čiernobiely videoklip.

„Nahrávali sme to v krásnom prostredí štúdia v lokalite, kde sme sa pred rokmi po prvý raz stretli s našim gitaristom Silvom Sališom. Akoby sa pomyselne uzavrel kruh. Dokonca na dvakrát, pretože kameru ku klipu nám robil Braňo Špaček, s ktorým sme nakrúcali našu prvú skladbu Komáre," prezradil gitarista O.B.D. Bronislav Dobrota.

Kapela dlhšie netvorila aj preto, že jej líder, spevák a skladateľ Roman Galvánek študoval. V strednom veku sa totiž rozhodol doplniť si vysokoškolské vzdelanie. Študoval muzeológiu a kultúrne dedičstvo na Univerzite Komenského v Bratislave a keďže išlo o dennú formu štúdia, na iné mu veľmi neostával čas. Hneď po získaní titulu sa však opäť pustil do tvorby.

„Stále častejšie sa stretávam s tým, že namiesto toho, aby sa ľudia spájali, rozdeľujú ich úplné hlúposti. Sme veľmi polarizovaná spoločnosť, čo má veľké dopady na medziľudské vzťahy.

„Už som dokonca videl, ako tieto žabomyšie hádky zničili krásny láskyplný vzťah. To nie je dobré, ak žijeme tak, že po nás potopa. Toto má symbolizovať búranie mosta v skladbe,"
priblížil Galvánek skladbu, ktorá má byť prvou lastovičkou ohlasujúcou nový album.