Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Orchester SND zahrá na Pohode tri ukrajinské diela v svetovej premiére

Na snímke pohľad na divákov pod hlavným pódiom cez logo festivalu počas druhého večera letného festivalu Pohoda 2022, 8. júla 2022 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Nové diela v týchto dňoch komponuje trojica mladých skladateľov z Ukrajiny Alisa Formaziuk, Emil Borysenko a Yevhen Petro.

Bratislava 15. mája (TASR) - Festival Pohoda pokračuje v tradícii objednávania nových diel. Ako informujú organizátori festivalu, v tomto roku sa zamerali na susednú Ukrajinu. "Tri nové kompozície ukrajinských autoriek a autorov odohrá vo svetovej premiére Orchester Slovenského národného divadla (SND) pod taktovkou Mariána Lejavu. Z koncertu by mala vzniknúť aj unikátna nahrávka," uviedol pre TASR PR manažér Jozef Hámorský.

Spresnil, že výber umelcov bol v réžii Ukrajinského inštitútu v Kyjeve. Nové diela v týchto dňoch komponuje trojica mladých skladateľov z Ukrajiny Alisa Formaziuk, Emil Borysenko a Yevhen Petro. "Vo svojich nových dielach spoja starodávny ukrajinský folklór a moderné kompozičné postupy, východoeurópsku melodickú veľkorysosť a západnú vynikajúcu orchestráciu. Pri výbere sme sa snažili prezentovať rôznorodosť štýlov, regiónov a biografií," hovorí k spolupráci Liubov Morozova z Ukrajinského inštitútu. Ďalej približuje, že Alisa Formaziuk je študentka z Ľvova, Emil Borysenko je skladateľ a interpret z Berlína, Yevhen Petrov je aktuálne mobilizovaný a pôsobí v orchestri Ozbrojených síl Ukrajiny. "Ide o troch jedinečných mladých ľudí, ktorí aj napriek vojne naďalej tvoria a posilňujú hlas Ukrajiny vo svete," dodáva Morozova.

Pohoda doteraz zverejnila 90 hudobných mien z takmer 25 krajín sveta, ďalšie organizátori plánujú zverejniť. V poradí 26. ročník festivalu sa uskutoční na letisku v Trenčíne 6. až 8. júla.