Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

KONCERT PIANOGRAPHIQUE: V slovenskej premiére uvedú skladbu P. Glassa

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Riaditeľka festivalu Viva Musica! Jana Kubandová označila Pianographique za jedných z najbližších spolupracovníkov amerického skladateľa Philipa Glassa.

Bratislava 14. júla (TASR) - Koncertom Pianographique pokračuje vo štvrtok v Bratislave 18. ročník festivalu Viva Musica!. Projekt, ktorý tvorí séria spoluprác japonskej klaviristky Maki Namekawa, amerického klaviristu a dirigenta Dennisa Russella Daviesa a rakúskeho vizuálneho umelca Cori O´lana, sa predstaví v Slovenskom rozhlase.

"Pianographique je o prepájaní umenia s novými technológiami, konkrétne o vizuálnom stvárnení hudby, ktoré vzniká v reálnom čase na základe interakcie hudby, interpretov a počítačového softvéru," predstavujú organizátori festivalu projekt. Počítač je v jeho prípade pomyselným maliarskym štetcom, ktorý ovládajú klaviristi. Interpretácia jednej skladby na rôznych koncertoch sa tak môže líšiť, odlišné sú aj jej vizuálne stvárnenia. "Funguje to nádherne – kombinácia hudby a digitálnych obrazov nielen zvyšuje zážitok, ale zdá sa, že spúšťa aj ďalšiu predstavivosť poslucháčov," hovorí o Pianographique Maki Namekawa. Spolu s Dennisom Russellom Daviesom tvoria klavírne duo od roku 2003. Pravidelne koncertujú na významných pódiách v Európe, Japonsku a v Severnej Amerike.

Riaditeľka festivalu Viva Musica! Jana Kubandová označila Pianographique za jedných z najbližších spolupracovníkov amerického skladateľa Philipa Glassa. "Na koncerte v Slovenskom rozhlase uvedú v slovenskej premiére jeho skladbu Piano Sonata, zaznie aj Four Movements for Two Pianos, doplnia ich diela Johna Cagea a Steva Reicha," uviedla pre TASR šéfka najväčšieho letného medzinárodného festivalu klasickej hudby na Slovensku. O vizualizácie, ktoré vznikajú pomocou počítačového softvéru na základe samotnej interpretovanej hudby "real-time", teda v reálnom čase, sa postará rakúsky VJ Cori O’Lan.