Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Prvé dva albumy skupiny Hex vychádzajú na vinyle

Skupina Hex predstavuje novú skladbu s názvom Mesto stratilo dych. Foto: Tibor „Tybyke“ Szabados

V rámci série vinylovej edície budúci rok vyjdú aj ďalšie tri albumy.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Prvé dva albumy skupiny Hex Ježiš Kristus nosí krátke nohavice a Abrakadabra vychádzajú na vinyle. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Skupina Hex vydala svoj prvý debutový album Ježiš Kristus nosí krátke nohavice v roku 1992. Znamenalo to výrazné oživenie slovenskej hudobnej scény, pretože Hex sa uviedol v osobitom štýle ovplyvnenom britskou indie hudbou 80. rokov, ktorá bola v tom čase médiami i poslucháčmi široko akceptovaná. Skupina Hex je aj po svojej vyše 30-ročnej kariére stabilným zoskupením so schopnosťou prinášať veľké rozhlasové hity. Tento album je prvým z hexovskej série vinylovej edície, ktorú pripravilo vydavateľstvo Opus a vychádza oficiálne 14. decembra na LP a CD.

„V roku 1992 sme dostali príležitosť nahrať náš prvý album, ktorým sme sa dostali do povedomia ľudí na Slovensku. A to aj vďaka Martinovi Sarvašovi,“ spomína Yxo Dohňanský na začiatky nahrávania ich debutu a dodáva: „Dva roky pred vydaním tohto albumu by nám ani nenapadlo, že sa to podarí tak rýchlo. Hudbou sme žili neustále, skúšky trvali aj osem hodín, totálne sme prepadli našim nástrojom a nápady nám prichádzali samy od seba. Výsledkom bol album, ktorý bol síce jemne rôznorodý, ale spájala ho drzosť mladých chalanov, pre ktorých neexistoval žiaden problém. Dodnes fanúšikovia hudby radia tento náš počin medzi prelomové albumy, ktoré vznikli po Nežnej revolúcii.“



Druhý album skupiny Hex nesie názov Abrakadabra a bol pôvodne vydaný rok po ich debute. Nachádzajú sa tu cover verzie známych piesní skupín Soulmen, For Meditation, Prúdy a Modus zo zlatej éry slovenského bigbítu, ktoré sú doplnené coverom veľkého hitu Rolling Stones Lady Jane. Druhý album vinylovej série skupiny Hex vychádza 22. decembra na LP a CD.

„V roku 1993 sme sa viezli na vlne úspešného prvého albumu a z vydavateľstva prišla požiadavka na ďalší. Keďže sme nemali dostatok nových pesničiek, Martin Sarvaš, náš vtedajší manažér, prišiel s nápadom nahrať album cover verzií. Oslovil Pavla Maloviča (lekár, pesničkár a publicista), odborníka na hudbu 60. a 70. rokov, s ktorým sme vybrali osem skladieb a tie sme prerobili,“ dodáva Dohňanský.

V rámci série vinylovej edície budúci rok vyjdú aj ďalšie tri albumy - Hex (1994), Ultrapop (1997) a Supermarket (1999) a každá LP platňa bude mať inú charakteristickú farbu.