Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Skupina Basawell vydáva debutový album Bez muziky bieda

Na snímke kapela Basawell. Foto: FB/Basawell

Aktuálna pandemická situácia zrušila kapele viaceré vystúpenia. Pre nich platí staré dobré pravidlo: Baví nás baviť vás! Preto na aktuálnu situáciu aj reflektuje názov albumu Bez muziky bieda.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Mladá prešovská skupina Basawell vydáva debutový album Bez muziky bieda. Šestica mladých muzikantov si vydaním albumu plní jeden zo svojich veľkých hudobných snov. TASR o tom informovala PR manažérka Lenka Slaná.

Album ponúka jedenásť piesní a mixov, sú nimi Do lesa, do lesa, Dedinka v údolí / Bolo to z večera, Bez muziky bieda, Oj išla ja / A čija to chyža / Nebudú tu, Lipka, Tancuj, tancuj / Oči, oči, A ja taka čarná / Šalená ja bula, Nepi, Jano / Vež ti zájdu, Beriem si ťa, beriem, Načo pôjdem domov / V pondelok doma nebudem, A od Prešova / Keď sa vydávala.

Basawell je na scéne od roku 2019, ich repertoárom je ľudová hudba s prvkami popovej muziky. Od klasickej ľudovkovej kapely sa líšia najmä používaním bicích a perkusií.

Do už notoricky známych ľudoviek mixujú popové medzihry, čím dávajú skladbám nový šat a stávajú sa v ich podaní jedinečnými. Vďaka moderným prvkom v tradičných ľudových skladbách sa snažia viac priblížiť aj mladej generácii poslucháčov. Aranžmány piesní si robia prevažne sami.

Kapelu Basawell tvoria Matúš Tkáč (husle, spev, primáš kapely), Patrik Pavliško (kontrabas), Michal Foltín (viola), Filip Luterán (akordeón), Matej Tkáč (cimbál) a Šimon Piskura (bicie, perkusie).

Členovia kapely sú mladí muzikanti, ktorí od detstva účinkovali v rôznych detských a študentských ľudových zoskupeniach alebo folklórnych súboroch, absolventi základných umeleckých škôl či študenti konzervatória.

Ich vzťah k ľudovej hudbe sa formoval na folklórnych súťažiach a vystúpeniach, až nakoniec prišli s nápadom založiť si vlastnú skupinu a ozvláštniť ľudové piesne svojimi hudobnými nápadmi a aranžmánmi. Za svoju krátku hudobnú kariéru kapela spolupracovala na niektorých skladbách a vystúpeniach aj s umelcami, ako Mafia Corner, Marián Čekovský, Anna Poráčová či Ondrej Kandráč. Poslední dvaja menovaní hosťujú na ich debutovom albume.

Aktuálna pandemická situácia zrušila kapele viaceré vystúpenia. Pre nich platí staré dobré pravidlo: Baví nás baviť vás! Preto na aktuálnu situáciu aj reflektuje názov jednej skladby a albumu zároveň Bez muziky bieda.