Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Skupina Inekafe oslávi na koncertoch 20. výročie prvého albumu Vitaj

Inekafe, archívna snímka. Foto: TERAZ.sk

Celý album odohrá naživo a v pôvodnej zostave 24. januára 2019 v Prahe, 25. januára v Brne, 26. januára a 2. februára v Bratislave.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Skupina Inekafe si pre fanúšikov pripravila prekvapenie v podobe špeciálnych koncertov pri príležitosti 20 rokov od vydania prvého albumu Vitaj. Celý album odohrá naživo a v pôvodnej zostave 24. januára 2019 v Prahe, 25. januára v Brne, 26. januára a 2. februára v Bratislave. TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

Album Vitaj vyšiel v roku 1998 pod Vratkovou nezávislou značkou Shotgunrecords a so singlom 090x zaznamenal na dovtedy takmer neznámu punkrockovú kapelu slušný úspech. Predalo sa ho vyše 7000 kusov, čo bolo na slovenské pomery ako blesk z jasného neba.

"Dovtedy nás nikto nechcel vydať, chodili sme s hotovým materiálom od dverí k dverám, od jedného vydavateľstva k druhému. Všade nás odbíjali, že to pre nich nemá zmysel. Tak som sa naštval, založil si živnosť za tisíckorunový kolok a vydal som to sám. Po úspechu tohto albumu sme si zrazu mohli vyberať, kto nám vydá ďalší album Čumil. Jedným z tých, kto nás odbil medzi prvými, bol aj známy porotca Jaro Slávik, ktorý vtedy šéfoval vydavateľstvu EMI," uviedol s úsmevom líder kapely Vratko Rohoň. 

"Koncert samotný začneme v klasickej trojke, v ktorej hráme teraz, čiže Vratko, ja a Vlado. Po piatich pesničkách príde na rad Vitaj, ktorý sa odohrá celý presne v takom poradí ako na CD. Po ukončení časti Vitaj sa koncert dohrá opäť v súčasnej zostave s najväčšími hitmi. V časti Vitaj mikrofón preberie Cibi, Vratko sa presunie s gitarou iba na vokály, Wayo vezme basu a ja zostanem pri bicích a vokáloch," spresňuje bubeník Dodo Praženec.

Skupina Inekafe vznikla v roku 1995 ako jedna z garážových kapiel v Bratislave na Prístavnej ulici. Dnes má na konte sedem radových albumov, dve výberovky, jedno live DVD a vyše 100.000 predaných nosičov. Úspešná kapela odohrá ročne vyše 100 koncertov po Česku aj Slovensku a už roky patrí medzi headlinerov mnohých letných festivalov. Zatiaľ posledný radový album Inekafe je Nevhodný typ z roku 2015. Posledný úspešný singel Sínus dopadu vyšiel minulý rok na výberovke 22 svetelných rokov.

"Boli sme klasická garážová kapela, jedna z milióna. Ale veľmi sme chceli ľuďom posunúť náš pohľad na muziku a našu verziu toho, čo sa tu dovtedy nehralo. 'Vyžrali' sme si to všetko pekne od začiatku, bez auta, bez aparatúry, bez publicity. Prvé roky koncerty zadarmo, doplácali sme z vlastného. Plagáty sme si chodili lepiť sami s vedrom, štetkou a lepidlom. Po Bratislave, Trnave, Nitre. A potom úteky pred mestskými policajtmi. Bitky s pankáčmi, ktorí nás síce mali radi hudobne, ale nevedeli pochopiť, že sme boli v televízii, a preto sme boli pre nich komerční. Boli sme v tomto zmysle na Slovensku prví, tí po nás už mali cestičku nami vychodenú," objasňuje Vratko. 

Zostava Inekafe sa rokmi menila a Vratko Rohoň nebol vždy spevákom. Spieval až od druhého albumu Čumil z roku 1999. Prvé demo Kachny vtedy skoro celé naspieval Mário Chromý, druhé demo Situácia a prvý album Vitaj naspieval Marek 'Cibi' Cibula. V roku 2000 prišlo v kapele k zásadným zmenám a odvtedy sa pôvodná zostava kapely na pódiách neobjavila.

"Teším sa, ako odpálime tie staré pankové pecky. Ako za starých čias. Ja osobne si trošku oddýchnem od hlavného spevu, ale tak či tak pôjdem sprievodné vokály, takže to bude naozaj len trošku. Polovicu koncertu budeme hrať klasický program z ostatných albumov, tam budem spievať, ale aj tak sa teším," doplnil Vratko.