Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Kultúra

Skupina Tata Bojs vydáva nový album Jedna nula

Ilustračné foto. Foto: Youtube/Tata Bojs

Kapela pripravuje na začiatok budúceho roka turné, na ktorom nový album predstaví a pokrstí ho 31. marca v pražskom O2 Universum.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Známa česká skupina Tata Bojs ohlasuje vydanie nového albumu. Štúdiovka s poradovým číslom desať dostala názov Jedna nula. Z nového albumu už kapela zverejnila dva single Zvony a Kraftwerk in Saint Tropez. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Novinka ponúka jedenásť piesní, sú nimi Holka z plakátu, Minoritní, Velký třesk, part I, Zvony, Zavazadlo, Velký třesk, part II, Kraftwerk in Saint Tropez, Spolek holek, Tajemství (feat. Emma Smetana), 220 Travoltů a Vlastní brácha.

„Na názve sme sa zhodli až v samotnom závere dokončovania albumu. Mali sme veľa variantov, ale nakoniec nám Jedna nula pripadala najvhodnejšia, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prepája sa tu viac rovín významu. Reflektuje to fakt, že ide o náš desiaty radový album, ale ešte dôležitejšia sa nám javí symbolika kontrastu, ktorá je na albume latentne prítomná v textoch i hudbe. Číslice nula a jedna idú síce v číselnom rade hneď po sebe, ale v podstate nula tu predstavuje nič a jedna niečo, čo je skrytý odkaz na niektoré úryvky textov, napríklad v piesňach Velký třesk, Vlasní brácha alebo Minoritní,“ vysvetľuje koncept albumu Milan Cais.

Do podobnej kategórie ako Minoritní možno zaradiť i singel Kraftwerk in Saint Tropez, tanečnú 220 Travoltů či mardošovskú textovú slovnú hračku Spolek holek. Na albume nechýba ani pilotný singel Zvony, ktorý v lete znel veľmi často z rozhlasového éteru. Samostatnou kapitolou je skladba Tajemství, v ktorej sa ako špeciálny hosť objavuje Emma Smetana.

„Tajemství je veľmi intímna pesnička, ktorá zo mňa vypadla ani neviem ako. Zaujímavé na tom možno je, že od tej chvíle, čo som chalanom prvý raz pustil demo, neprešla už žiadnym aranžérskym zemetrasením, čo sa nám často nestáva. Od začiatku sa mi tam motala francúzština, ktorá tomu dodáva podľa mňa ešte viac tajomstva. Z tej atmosféry cítim retro nádych a veľa som pri tom myslel na Gainsbourgovské duetá s B. B. alebo Jane Birkin. Myslím si, že Emma to pochopila výborne,“ doplnil Cais.

Kapela pripravuje na začiatok budúceho roka turné, na ktorom nový album predstaví a pokrstí ho 31. marca v pražskom O2 Universum. Na jar budúceho roka vydá album aj na vinylovej LP platni.