Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spevák a herec Ondřej Ruml vydal album Jdeme na Ježka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. Zaujal už svojim debutom, odvážnym albumom Proměna.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Český spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml vydal záznam koncertu s piesňami Ježka, Voskovca a Wericha, v ktorom ho sprevádzajú Jihočeská filharmonie pod vedením Jana Kučeru a Matej Benko Quintet. Album nazval Jdeme na Ježka, rovnako ako obľúbený program, ktorý majú uvedení umelci v repertoári už štvrtú sezónu. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

Album ponúka desať piesní z éry Osvobozeného divadla, hudbu zložil Jaroslav Ježek, texty napísali Jiří Voskovec a Jan Werich. Sú nimi Potopa, Tmavomodrý svět, Klobouk ve křoví, Kat a blázen, Svítá, Nebe na zemi, Stonožka, Život je jen náhoda, Šaty dělaj člověka a David a Goliáš. Piesne prvorepublikových velikánov na albume Jdeme na Ježka doplňuje skladba Nebe z Rumlovho albumu Nahubu.

Koncert sa uskutočnil 21. februára tohto roka pri príležitosti slávnostného otvorenia Divadla Oskara Nedbala v Táboře po rekonštrukcii. Za štúdiové spracovanie piesní na svojom druhom albume získal Ruml uznanie a Zlatú platňu. Odborná kritika i samotní poslucháči ocenili citlivý a zároveň osobitý prístup k úpravám piesní, ktoré mnohí považujú za nedotknuteľné.

V prípade koncertného programu Jdeme na Ježka sa Ruml a Benko spojili so symfonickým telesom, ktoré sa nebojí aj iných žánrov. Spevák si pochvaľuje: „Spolupracovať s Jihočeskou filharmonií je pre mňa vždy zážitok. Tento orchester nielen že výborne hrá, ale drží sa pohromade aj ľudsky. Zakaždým, keď stojím pred nimi a spievam, cítim, že sme naladení na rovnakú vlnu, proste jeden za všetkých, všetci za jedného.“

Riaditeľ filharmónie Otakar Svoboda doplnil: „Pesničky trojice W+V+J sú skvelé, známe a nestarnúce. Keď som počul pôvodnú verziu, ktorú pripravil Ondřej Ruml s Matej Benko Quintetem, hneď mi napadlo, že rozšírenie o filharmóniu dodá ďalší rozmer, taký typický Great Czech Songbook. Matej Benko a Miroslav Hloucal skladby zaranžovali pre kvintet a orchester, Jan Kučera všetko skvele uchopil a výsledok bol podľa očakávania strhujúci. Poslucháči to môžu posúdiť sami.“

Spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. Zaujal už svojim debutom, odvážnym albumom Proměna. Za svoj druhý album Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014) získal Zlatú platňu. Nasledovali a cappella album Nahubu a unikátny Zapomenutý příběh.