Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Tenor Štefana Margitu si podmanil publikum operných scén

Na snímke popredný slovenský operný spevák, tenor Štefan Margita počas rozhovoru pre TASR v Bratislave 1. júna 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenský operný spevák Štefan Margita. rodák z Košíc, predviedol svoje umenie v popredných operných domoch po celom svete.

Košice/Bratislava 3. augusta (TASR) - Slovenský operný spevák svetového renomé Štefan Margita predviedol svoje umenie v popredných operných domoch po celom svete, medzi nimi v milánskej La Scale, londýnskej Covent Garden a aj newyorskej Metropolitnej opere. V stredu 3. augusta sa dožíva životného jubilea 60 rokov.

Bohatú medzinárodnú kariéru si tenorista vybudoval na interpretácii diel skladateľa Leoša Janáčka. "Janáčkovi by som mal denne nosiť kvety a vence na hrob .... čo som sa ho už naspieval. Je to nádherná muzika a mne je vždy ľúto, keď prídem domov, že u nás nie je v takej obľube ako vo svete, kde ľudia na konci predstavenia vstanú a dupú nohami. Takéto niečo doma dnes už nezažijeme", povedal jubilant o svojom vzťahu k veľkému skladateľovi.

Štefan Margita sa narodil 3. augusta 1956 vo východoslovenských Košiciach. Po ukončení základnej školy navštevoval v rodisku Školu umeleckého priemyslu, kde študoval odbor fotografie. Neskôr sa stal poslucháčom košického Konzervatória a svoj život zasvätil opernému spevu. Umeleckú dráhu začínal v roku 1981 v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, pokračoval v opere Štátneho divadla v Košiciach (1983-1986). V roku 1986 sa stal víťazom hudobného festivalu Pražská jar a ešte v auguste toho istého roka získal angažmán do opery Národného divadla v Prahe. V tomto období (1987-1991) bol súčasne sólistom viedenskej Volksoper. V roku 1992 dostal úspešný tenorista stále angažmán v Štátnej opere Praha, na ktorej scéne pôsobil do roku 1994. Od roku 1998 je Štefan Margita slobodným umelcom bez stáleho pracovného pomeru.

Priatelia a známi slovenského tenoristu svorne tvrdia, že vôbec nespĺňa bežné predstavy širokej verejnosti o opernom spevákovi. Pred niekoľkými rokmi bez problémov poskytol médiám návod na štrnásťdennú diétu, ktorú sám praktizoval a na konci ktorej bol vysnívaný 9-kilogramový úbytok na váhe. Televíznym divákom zase ukázal nevyčerpateľnú fantáziu v niekdajšom populárnom hudobno-zábavnom programe Hogo Fogo (2000), ktorý uvádzal spoločne s Hanou Zagorovou. Jedna z najúspešnejších českých speváčok, ktorá je od roku 1992 manželkou Štefana Margitu, si na ňom najviac váži jeho spoľahlivosť a veľký zmysel pre humor.