Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Marika Gombitová mala veľký návrat na koncertné pódium

Marika Gombitová. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Po záverečnom Vyznaní dostala speváčka dlhotrvajúci standing ovation, a tak aj s hosťami pridala Vianočný popevok a Úsmev, zlatú lýrovku z roku 1977.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Vypredaná aréna bratislavského Národného tenisového centra dostala v nedeľu večer (18. 12.) elegantný vianočný darček v podobe koncertu Vyznanie Mariky Gombitovej. Od prvej minúty dvojhodinového koncertu bolo jasné, že slovenský národ je stále zaľúbený do našej najúspešnejšej speváčky. Podtitul koncertu mohol aj znieť – poďte si s Marikou a jej hosťami zaspievať najväčšie hity.

Trojnásobná československá strieborná slávica začala koncert medley pesničiek Študentská láska, Ružový smútok, Letná pieseň, Včielka, Luk a šíp, Zimná pieseň a Šaty. Ďalšími skladbami v playliste boli Územie zázrakov, Cukráreň na dlani námestia, Pomätená, Muž nula, Nenápadná, Adresa ja, adresa ty, Kríž, Ži a nechaj žiť, Zem menom láska, Nespáľme to krásne v nás, ktorú zaspievala v duete s Davidom Žbirkom, Paradiso, Koloseum. Záver patril hitu Vyznanie, s ktorým získala striebornú Bratislavskú lýru v roku 1979, a potom aj celkové víťazstvo v ankete Hit 20. storočia.

Speváčka si pozvala na koncert viacero hostí, prvým bol Janko Lehotský, s ktorým zaspievali pesničku S tou nádejou choď spať, Janko potom pridal svoj hit Veľký sen mora. Divákom sa predstavil aj český spevák a Gombitovej priateľ Richard Pachman. Kandráčovci si s Marikou vymenili úlohy, Marika zaspievala známu ľudovku A ja taka dzivočka a Kandráčovci pripojili hit Správne dievča a známu cohenovku Hallelujah.

Po záverečnom Vyznaní dostala speváčka dlhotrvajúci standing ovation, a tak aj s hosťami pridala Vianočný popevok a Úsmev, zlatú lýrovku z roku 1977. K úspechu koncertu prispel aj výborný zvuk, efektné osvetlenie pódia, tri svetelné obrazovky a hlavne vďační diváci, ktorí nešetrili dlane ani hlasivky.

"Pre mňa to bola veľká pocta, že mi Marika natoľko dôveruje, že naplním otcov part a zastúpim ho v tomto známom songu Nespáľme to krásne v nás. A mal som dva týždne času na to, aby som sa naučil aj text piesne Úsmev, ktorú sme všetci spievali na záver," povedal pre TASR David Žbirka.

Peter Nagy: Marika Gombitová je pre mňa prvá dáma



Do Národného tenisového centra viedli v nedeľu večer (18. 12.) kroky Bratislavčanov, ktorí dostali elegantný vianočný darček v podobe koncertu Vyznanie Mariky Gombitovej. Speváčka sa na pódium vrátila v plnej paráde. Janko Lehotský, Peter Nagy aj Ondrej Kandráč radi prijali pozvanie, aby boli hosťami tohto koncertu.

Na snímke Peter Nagy.
Foto: TABLET.TV


"Som rád, že prišla – ako sa hovorí - z našej 'garáže', kde si človek jeden od druhého zoberie tie svoje krásne harmónie a situácie. Som rád, že sa to na ňu prenieslo, lebo ona ešte vtedy neskladala tak vehementne. Som tomu rád, že som to svojím spôsobom preniesol na ňu, a potom spoločne na poslucháčov," povedal pre TASR po koncerte šéf Modusu Janko Lehotský.

"Marika Gombitová je pre mňa prvá dáma," hovorí pre TASR spevák Peter Nagy. "Máme veľmi kvalitné speváčky, Marika je ikona v tejto kategórii. Takže ostatné speváčky si budú musieť na túto rolu ešte pár rokov počkať, pretože Marika je výnimočná. Je to fenomén, bol som dojatý z tohto koncertu. Tým, že je moja kamarátka, tak som sa odosobnil a vnímal som to ako bežný poslucháč a fakt som aj potlačil slzu," dodal.

"Pre mňa momentálne je to jedna z najvýraznejších speváckych osobností v Česko - Slovensku. Vyrastal som na jej piesňach, vnímal som ju cez všetky jej životné etapy, kapely, sólovú dráhu, všetky hity, ktoré priniesla medzi ľudí. Pre mňa je to stretnutie s legendou, je to veľký zážitok, ťažko opísať, čo človek cíti, keď stojí s ňou na jednom pódiu, keď ako malé dieťa vzhliadate objavne na televíznu obrazovku v 80. rokoch a zrazu ste tvárou tvár na jednom pódiu. Pre mňa osobne naplnenie jedného veľkého sna," uviedol pre TASR Ondrej Kandráč.