Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Populárnu melódiu k seriálu Rodina Addamsovcov zložil Vic Mizzy

Rodina Addamsovcov zo známeho seriálu. Foto: FB Addams family

Los Angeles/Bratislava 17. októbra (TASR) – Americký hudobný skladateľ Vic Mizzy zomrel presne pred piatimi rokmi.

Skladateľ písal piesne pre Deana Martina, Doris Dayovú, Perryho Coma či Billie Holidayovú. Jeho najznámejším dielom je však titulná pieseň k seriálu Rodina Addamsovcov, v ktorej sa lúska prstami. K jeho hitom patria tiež piesne Pretty Kitty Blue Eyes, My Dreams are Getting Better All the Time a With a Hey and a Hi and a Ho-Ho-Ho.

Hudobný skladateľ Vic Mizzy
Foto: vicmizzy.com
Vic Mizzy sa narodil 9. januára 1916 v newyorskom Brooklyne v USA. Hudba ho priťahovala odmalička, ako dieťa sa venoval hre na klavír aj akordeón. Ako štrnásťročný sa stretol so skladateľom Irvingom Taylorom, ktorý sa stal jeho spolupracovníkom a priateľom na mnoho rokov. Ich spoločná tvorba vyhrala niekoľko rozhlasových súťaží. Počas služby v americkom námorníctve v období druhej svetovej vojny napísal Mizzy niekoľko veľkých hitov, vrátane Three Little Sisters (1942) a Take It Easy (1943). Nasledovali známe piesne I Had a Little Talk with the Lord (1943), Pretty Kitty Blue Eyes (1944), My Dreams Are Getting Better All the Time (1945) alebo With a Hey and a Hi and a Ho-Ho-Ho (1947). Neskôr Vic Mizzy skladal a písal hudbu pre televíziu a film.

Ústredná melódia seriálu The Addams Family:





Najpopulárnejším dielom amerického skladateľa sa stala nezabudnuteľná ústredná melódia k hororovému televíznemu seriálu The Addams Family (Rodina Addamsovcov, 1964). Chytľavá znelka dodnes znie pri niektorých športových zápasoch. K Mizzyho skladateľskej filmografii patria tiež seriály Green Acres (1965) či Captain Nice (1967) alebo televízne filmy Hurricane (Veterná smršť, 1974) a Munsters' Revenge (1981).

Vic Mizzy zomrel 17. októbra 2009 v americkom Los Angeles vo veku 93 rokov.