Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Wanastowi Vjecy začínajú v Košiciach slovenské koncerty

Robert Kodym, gitarista, spevák, skladateľ a textár, spoluzakladateľ skupiny Lucie aj svojho súbežného projektu Wanastowi Vjecy. Foto: TASR/repro

„Wanastowki“ sľubujú výnimočný koncertný zážitok, ku ktorému prispeje výnimočný zvukový a svetelný park vrátane videoprojekcie, doplnené pyrotechnickými efektmi.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Po úspešnom českom turné Letíme na Wenuši, ktoré začínala skupina Wanastowi Vjecy 3. apríla v Plzni, prichádza táto úspešná štvorica s lídrom Robertom Kodymom aj na Slovensko, v košickej hale Cassosport odohrá koncert už v pondelok 30. apríla.

„Wanastowki“ sľubujú výnimočný koncertný zážitok, ku ktorému prispeje výnimočný zvukový a svetelný park vrátane videoprojekcie, doplnené pyrotechnickými efektmi. K tomu najväčšie hity skupiny ako Sbírka zvadlejch růží, Lži, sex & prachy, Andělé, Bedna od whisky, Tak mi to teda nandey, doplnené o najnovšie skladby z najnovšieho ostatného radového albumu. Množstvo techniky, ktoré kapela povezie počas turné, tvoria štyri 13-metrové návesy a početný obslužný personál tour, ktorý ráta celkom 25 osôb.

Keď sa na jeseň roku 2010 rozhodol túto kultovú českú kapelu opustiť zakladajúci člen P.B.CH., vyzeralo to na koniec účinkovania. Už vtedy však Robert Kodym tvrdil, že bude pokračovať v novom zložení. Do zostavy sa vrátili dve postavy z najúspešnejšieho obdobia skupiny, teda zo začiatku 90. rokov - Štepán Smetáček (bicie) a Radek Havlíček (basová gitara), ktorí doplnili gitaristov skupiny Roberta Kodyma a Tomáša Varteckého.

Wanastowi Vjecy

V marci 1998 založil Robert Kodym štúdiovú skupinu Wanastowi Vjecy. Zostava vznikla s cieľom nahrať pesničky k dokumentárnemu filmu Vladislava Kvasničku Aby si ľudia všimli.
Wanastowky však pokračovali ďalej a v septembri 1991 vydali prvý štúdiový album Tak mi to teda Nandey. Ďalšími boli Lži, sex & prachy (1992), Divnoalbum (1993), Andělé (1996), 333 stříbrných stříkaček (1997), Hračky (2000), Torpédo (2006), najnovším je album Letíme na Wenuši, ktorý vydali v októbri 2011 a pod týmto názvom vycestovali aj na koncertné turné.
V októbri 2007 vydali kompiláciu Best Of 20 let + DVD, ktorá vyšla pri príležitosti 20. výročia založenia kapely.
„Naša cesta bola veľmi dlhá, v marci sme oslávili už 24 rokov od vzniku kapely, teda budúci rok to bude už štvrťstoročie. Na tom začiatku to bolo také zvláštne, nemali sme žiadne ambície, v pohode sme si dali taký názov, aby si ho nikto nezapamätal, urobili sme hudbu k dokumentárnemu filmu. A práve tie nahrávky sa začali najprv iba v Prahe šíriť na kazetách, potom sme hrali prvý koncert na parníku, ktorý bol s viacerými skupinami. Prvá naša platňa vyšla v roku 1991, nebol to ani náš nápad, aby sme nahrali platňu, skôr to chcel vydavateľ, vtedy to vyšlo ako kazeta, vinyl a cédečko,“ uviedol pre TASR líder kapely Wanastowi Vjecy Robert Kodym.



„Sme nadšení, ako nás fanúšikovia na zatiaľ odohraných koncertoch prijali, som zatiaľ veľmi spokojný s priebehom turné. Je to zatiaľ najväčšia scéna, na akej som ja doteraz hral, takže si to veľmi vážim, že môžem byť pri tom. Myslím, že pre ľudí, ktorí prídu, to bude určite zážitok,“ dodal pre TASR gitarista Tomáš Vartecký.