Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Hudobné hnutie Nueva Trova vyhlásili za súčasť kultúrneho dedičstva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hnutie Nueva Trova sa inšpirovalo americkými folkovými a protestnými hudobníkmi ako Bob Dylan a Joan Baezová, pričom zároveň čerpalo z tém revolúcie Fidela Castra.

Havana 4. decembra (TASR) - Kubánske kultúrne orgány vyhlásili hudobné hnutie známe ako Nueva Trova, ľudový hudobný žáner spájajúci poéziu a progresívnu politiku, za súčasť národného kultúrneho dedičstva, informoval v sobotu tamojší oficiálny denník Granma, citovaný tlačovou agentúrou AFP.

Rozhodnutie bolo oznámené v piatok v parku v meste Manzanillo, kde pred 50 rokmi na stretnutí "mladých trubadúrov" vzniklo hnutie, ktorého súčasťou boli spevák a skladateľ Silvio Rodriguez a nedávno zosnulý gitarista Pablo Milanes.

Námestník kubánskeho ministra kultúry Fernando León uviedol, že Nueva Trova sa oceňuje so zámerom "prispieť k udržateľnosti, životaschopnosti a zviditeľneniu tohto dôležitého kultúrneho prejavu".

Hnutie Nueva Trova sa inšpirovalo americkými folkovými a protestnými hudobníkmi ako Bob Dylan a Joan Baezová, pričom zároveň čerpalo z tém revolúcie Fidela Castra. Texty jeho protagonistov boli často kritické voči politike USA.

Nueva Trova bolo príbuzné politicky ladenej hudbe ľavicovo orientovaného, spoločensko-hudobného hnutia Nueva canción, ktoré malo vplyv v Latinskej Amerike aj na Pyrenejskom polostrove, a to najmä v 60. a 70. rokoch 20. storočia.