Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Hudobníci koncertom v Bratislave podporili hendikepovaných kreatívcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

HendiKup je projekt, ktorý združuje 20 zdravotne postihnutých umelcov z celého Slovenska.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Hudobníci pod vedením Ewalda Danela, umeleckého vedúceho Slovenského komorného orchestra, hrali na podporu projektu zdravotne znevýhodnených kreatívcov HendiKup.

Charitatívny koncert sa konal v nedeľu (23.9.) v bratislavskej Novej Cvernovke a okrem skladieb klasikov na ňom odzneli aj skladby nevidiacej klaviristky a skladateľky Marie Theresie von Paradis či piesne Jaroslava Ježka, umelca so zrakovým i sluchovým postihnutím. TASR o tom informovala Andrea Hajdúchová, dobrovoľníčka z projektu HendiKup.

HendiKup je projekt, ktorý združuje 20 zdravotne postihnutých umelcov z celého Slovenska. Stoja za ním dobrovoľníci, predovšetkým trojica Marek Paulovič, Diana Šilonová a Ivo Páleník. "Mýtov o tom, že zdravotne postihnutý len sedí na vozíku, je veľa. Ale mnohí z nich sú veľmi šikovní a tvoriví. A my im chceme pomôcť dať o sebe a svojej tvorbe vedieť," povedal Páleník.

Na HendiKupe majú zdravotne znevýhodnení možnosť predávať vlastné výrobky, ako maľby, sochy, bytové dekorácie zo skla, dreva či textilu. Za každým výrobkom sa skrýva príbeh tvorcu. Napríklad Diana Šilonová maľuje a peniaze z malieb chce využiť na rehabilitácie.

"Kreatívnu polohu som v sebe našla až po zložitej autonehode, keď sa z aktívneho človeka stala cez noc vozičkárka odkázaná na pomoc druhých. Tie kolieska prinášajú iný pohľad na svet. A ja pevne verím, že si ešte raz kopnem do lopty," uviedla Diana, ktorá je bývala reprezentantka Slovenska v ženskom futbale junioriek.