Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Zomrel hudobník a spisovateľ Filip Topol, líder skupiny Psí vojáci

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Úmrtím svojho frontmana a výhradného autora repertoáru skupina definitívne končí.

Praha 19. júna (TASR) - Po ťažkej chorobe zomrel dnes vo veku 48 rokov český hudobník, zakladateľ a frontman kultovej skupiny Psí vojáci i spisovateľ Filip Topol. Serveru iDNES.cz to potvrdil Romek Hanzlík, manažér skupiny, s ktorou Topol naposledy koncertoval 25. mája v Amsterdame.

V Česku kapela vystúpila naposledy 11. mája v Prahe.

Filip Topol, syn dramatika Josefa Topola, vystúpil po prvý raz sólovo v roku 1978 ako 13-ročný na Hrádečku u Václava Havla v úvode legendárneho koncertu Plastik People of the Universe. Hral piesne svojho staršieho brata Jáchyma, ktorý je dnes spisovateľom, pripomenul server iDNES.

Skupina Psí vojáci pred troma rokmi skončila činnosť, ale tento rok začala znova koncertovať. Úmrtím svojho frontmana a výhradného autora repertoáru definitívne končí. Zanecháva po sebe vyše 20 albumov, medzi jej najznámejšie piesne patria napríklad Žiletky, Marilyn Monroe či Chce se mi spát.

Spisovateľ Filip Topol je autorom noviel Mně třináct či Karla Klenotníka cesta na Korsiku. Jeho posledná kniha, Jako pes, bude prvýkrát prezentovaná vo štvrtok na Veľkom večeri Revolver Revue v pražskom Café v lese, informoval iDNES.cz.

Podľa serveru Novinky.cz absolvoval Filip Topol v roku 1998 operáciu pankreasu.