Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hudobný fond ocení osobnosti slovenskej hudobnej scény

O oceneniach rozhoduje Rada HF, čo je najvyšší orgán verejnoprávnej inštitúcie, ktorá robí podpornú činnosť pre všetky žánre hudobného umenia.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Hudobný fond (HF) ocenil slovenských umelcov za významné výkony a dlhoročný prínos v oblasti vážnej hudby, džezu a dychovej hudby. O oceneniach rozhoduje Rada HF, čo je najvyšší orgán verejnoprávnej inštitúcie, ktorá robí podpornú činnosť pre všetky žánre hudobného umenia.

Cenou Jána Levoslava Bellu v oblasti vážnej hudby bude za skladbu O mitissima virgo Maria ocenený Ľuboš Bernáth. Za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí získa cenu Frica Kafendu hudobník Juraj Bartoš, cenu Jozefa Kresánka získa Yvetta Kajanová za viacročnú koncentráciu pedagogickej, vedeckej a organizátorskej aktivity na oblasť dejín a teórie jazzu a populárnej hudby ako jedinečnej muzikologickej disciplíny, s prihliadnutím na najnovšie knižné publikácie: Gospel music na Slovensku a Postmoderna v hudbe (minimal, jazz, pop, rock). Cenu Ladislava Martoníka udelí Hudobný fond Vladovi Vizárovi za dlhoročnú a všestrannú aktivitu v oblasti jazzovej hudby. Cena Karola Pádivého za celoživotnú skladateľskú a aranžérsku prácu pre dychovú hudbu a najmä za množstvo edukatívnej literatúry pre dychové nástroje používanej v ZUŠ doma i v zahraničí si prevezme Ikov Kopáčik

Predstavitelia Hudobného fondu odovzdajú ocenenia jednotlivým laureátom sa slávnostnom stretnutí vo štvrtok 26. septembra v bratislavskom Zičiho paláci.