Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Humorista M. Stano oslavuje 20. výročie SR encyklopédiou anekdot o nej

Podľa spisovateľa Antona Hykischa je to objektívna kniha a spravodlivá ku všetkým aktérom i obdivuhodná s charakteristikou jednotlivých rokov.

Bratislava 26. decembra (TASR) – Svojsky si pripomína 20. výročie vzniku Slovenskej republiky humorista, výtvarník a vydavateľ Milan Stano. Do knihy s názvom Slovenská republika v anekdotách zhrnul 2595 anekdot a 232 karikatúr z obdobia ostatných dvoch desaťročí.

"Je to tretia tematická encyklopédia, ktorá vyšla v edícii Humor a satira. V nej sa odráža politický, ekonomický a spoločenský vývoj našej spoločnosti v podobe anekdot vychádzajúcich v mojom časopise Kocúrkovo, ktoré je krivým zrkadlom našej doby. Z neho som ich zozbieral a zaradil do 20 kapitol podľa jednotlivých rokov," povedal pre TASR Stano.

Podľa neho kniha prezrádza, na čom sa smiali Slováci od roku 1993, čo hýbalo bránicou slovenskej spoločnosti. Vraj sa touto takmer 260-stranovou encyklopédiou chcel pozrieť na novú slovenskú históriu z tej veselšej stránky napriek pomerne smutnej dobe. Starší čitatelia sa zasmejú na anekdotách o politikoch, ktorí počas 20 rokov rozhodovali o našej prítomnosti a budúcnosti. Tým mladším osvetlí, kto s čím zápasil a aké problémy kvárili slovenskú spoločnosť.

V knihe sú aj anekdoty o vstupe do NATO a Európskej únie, voľbách do parlamentu a prezidentských, o hokeji, zdražovaní, televíznych programoch, dôchodcoch, Rómoch, Maďaroch, korupcii, tunelovaní, aférach a škandáloch. Tiež o prijatí eura a rôznych krízach – plynových, finančných, dlhových, hospodárskych či o gorilách a celebritách.

Podľa spisovateľa Antona Hykischa je to objektívna kniha a spravodlivá ku všetkým aktérom i obdivuhodná s charakteristikou jednotlivých rokov.

"Obávam sa, že to Kocúrkovo nie je len o nás, ale aj v nás. Kniha anekdot nie je, žiaľ, minulosťou, ale prítomnosťou a obávam sa, že aj budúcnosťou nášho národa," vyjadril sa primátor Pezinka a karikaturista Oliver Solga.