Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Humorista Rasťo Piško jubiluje: Mnohí si pletú humor so zábavou

Na archívnej snímke z 25. februára 2016 Rastislav Piško predstavuje knižku dlhoročného priateľa a kolegu Miloša Ruppeldta s názvom Medzi dvoma svetmi v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pod mnohé programy sa podpísal aj ako autor scenára.

Martin/Bratislava 7. apríla (TASR) – Humorista, herec a spisovateľ Rasťo Piško stál pri zrode humoru a satiry v časoch tvoriacej sa samostatnej Slovenskej republiky. Ako spoluautor sa podieľal na príprave a bol taktiež hereckou súčasťou mnohých obľúbených kabaretných a humoristických rozhlasových i televíznych relácií. Uplatnenie si našiel aj v divadle. Vo štvrtok 7. apríla bude mať 60 rokov.

Rastislav Piško sa narodil 7. apríla 1962 v Martine. Hoci sa na Strednom odbornom učilišti služieb v Martine vyučil za inštalatéra-kúrenára, napokon svoj život spojil s umením. Ako mladý autor aj herec pôsobil v martinskom súbore Veritas, ktoré patrilo k divadlám malých javiskových foriem. Práve tu si ho podľa jeho vlastných slov všimli profesionáli z veľkého divadla. Dve sezóny (1991 - 1992) hosťoval na pôde terajšieho Slovenského komorného divadla v Martine v inscenácii Sluha dvoch pánov.

V roku 1992 sa stal jedným zo zakladajúcich členov Mestského divadla v Žiline, kde hral v Hájnikovej žene či v inscenácii Motýľom nik nerozkáže, krátky čas pôsobil aj v Bábkovom divadle v Žiline. V roku 1999 stvárnil hlavnú úlohu Kuba v rovnomennom muzikáli v réžii Martina Ťapáka na doskách bratislavského Divadla Nová scéna.
Na snímke vpravo humorista Rasťo Piško, foto z archívu.
Foto: TASR

Okrem divadla sa súbežne venoval aj písaniu. Od roku 1989 písal do rozhlasových zábavníkov, najmä poviedky, scénky a glosy do banskobystrického Sobotníka. Pre TASR uviedol, že po revolúcii sa jeho tvorba dostala aj do rúk Stanislava Radiča, ktorý bol začiatkom 90-tych rokov minulého storočia vedúcim Redakcie zábavných žánrov Československého rozhlasu v Bratislave.

Práve Radič prizval Piška k spolupráci na tvorbe relácie Apropo pre rozhlas (1989) a aj pre televíziu – Apropo TV (1994). Poslucháčom je taktiež hlas talentovaného imitátora Rasťa Piška dobre známy aj z rozhlasových hier ako Stredoslováci či Adamsovci, ktoré v deväťdesiatych rokoch vychádzali na magnetofónových kazetách a tešili sa veľkej obľube.

S partiou kolegov ako Štefan Skrúcaný, Miroslav Noga, Zuzana Tlučková, Jaroslav Filip a samozrejme Stanom Radičom divákov privádzal k smiechu v mimoriadne obľúbenej satirickej relácii Telecvoking (1996). V rovnakom žánri sa Rasťo Piško predstavil i v ďalších reláciách ako napríklad o 3 štart! (2002) či Vox papuli (2003). Pod mnohé programy sa podpísal aj ako autor scenára.

Na otázku TASR či obľúbenému slovenskému humoristovi nechýba reflexia politickej a spoločenskej situácie na Slovensku na televíznych obrazovkách aj v súčasnosti odpovedal: "Mne ako divákovi nechýba, ja si na tieto veci dokážem odpovedať aj sám. Chýba mi ako hercovi a tvorcovi. Aby mi divák svojím smiechom potvrdil, že zlodej je zlodej a hlupák je hlupák. Je to taká vzájomná posilňovačka, skupinová terapia. Ak neexistuje satira, zmocňuje sa všetkých internet a hoaxy. Ľudia nevedia rozlíšiť klamstvo a faloš a veria podvodníkom. Satirici tu boli od toho, aby sa z podvodníkov vysmiali a ukázali, že sa ich nesmieme báť."

Rasťo Piško má na konte divadelné komédie ako Hände hoch! alebo Bude ako nebolo (Nová scéna Bratislava, 2003), Veľká šanca (Divadlo bez groša Veľký Krtíš, 2012) či Všade dobre… (Divadelné združenie Z. Tlučkovej, 2015).

Na margo recesie a žartov, s ktorými je jeho profesionálna tvorba spojená uviedol: "Pre každého humor znamená niečo iné a mnohí si pletú humor so zábavou. Ja to rozlišujem. Humor, samozrejme, by mal aj zabávať a rozosmiať. Ale mal by mať aj nejaký obsah a význam. Pri zábave to nie je potrebné. Zábava je aj diskotéka alebo kolotoč. Aj tam sa tešíme a smejeme ale uvažovať pri tom nemusíme. Humor by mal byť zážitok - pre publikum aj pre interpreta. Publikum objavuje a baví sa na tom, že objavilo. Humorista sa tiež teší z toho, že publikum sa smeje na tom, čo je smiešne jemu."

Jubilant Rasťo Piško je autorom kníh ... z druhej ruky (1998), Hačava (2010), Bohémska kolonáda (2011), Koniec kankánu (2014), Stano Radič - Majster nenápadnej pointy (2015), Mohyla Veľkého brata či Stručné dejiny kvasenej kapusty (obe 2019). Ako humorista prezradil, že má rozpísanú ďalšiu knihu: "Vybral som si ťažký žáner - paralelný román, navyše trochu mysteriózny thriller a detektívku. Pracovný názov románu je Dar Evy Braunovej. Skúste si pod tým niečo predstaviť," dodal Piško, ktorý v súčasnosti aktívne píše pre rozhlas.